Változások a betegellátásban a koronavírus-járvány megfékezése kapcsán - DEKK Neurológiai Klinika

A koronavírus-járvány miatt a Neurológiai Klinikán március 16-tól leállították az infúziós kúrát, az infúziós kúrában csak a biológiai terápiát kapó SM-betegek kerülnek ellátásra.

A csak neurológus által felírható gyógyszereket – kérésre – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerébe töltik fel. Kéréseiket a betegek, hozzátartozók telefonon (52-255451), vagy a klinikán bevezetésre került elektronikus előjegyzési rendszer-en (e-mail-en) keresztül is jelezhetik. E-mail cím: neurologiaelojegyzes@med.unideb.hu.

Itt adják meg a beteg nevét, TAJ számát, s röviden a kérést (milyen, csak a neurológus által írható gyógyszert szeretnének felíratni, hány mg-os és hány szemes a készítmény)!

Az idős, vérrögoldó kezelésen átesett betegeket a kezelést követő 24 óra elteltével a területileg illetékes neurológiai osztályra irányítják.

A Neurológiai ambulancián, szakrendeléseken csak sürgősségi ellátást igénylő, új panasszal jelentkező betegeket fogadnak. A csupán gondozásra érkező betegeket kiértesítik, s kérik a vizsgálaton történő megjelenés mellőzését. Az immunmoduláns kezelésben részesülő betegeket rendszeres kontrollra előzetesen egyeztetett időpontban fogadják (deoecneuroimmun@gmail.com).

A diagnosztikai laboratóriumokban (Doppler, ENG/EMG, EEG) is csak az akut eseteket vizsgálják.

Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.

A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

Nyomatékosan kérik, hogy a betegek az eddigi gyógyszereiket szedjék tovább, fektessenek külön hangsúlyt a vérnyomáscsökkentők rendszeres szedésére, azok időbeni felíratására! A Syncumart, Warfarint, Marfarint szedőknél továbbra is fontos a rendszeres (általában havonkénti) INR-ellenőrzés!

Stroke tünetek (hirtelen kialakuló beszédzavar, féloldali bénulás, arcaszimmetria, kettőslátás) esetén továbbra is, azonnal a mentőket kell hívni!

Betegcsoportok, ahol a terápia elmaradása miatt a beteg közvetlen életveszélybe kerülhet, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedhet:

- Stroke
- Központi idegrendszeri gyulladás (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás)
- Autoimmun betegségek (Myasthenia gravis, Guillain-Barre syndroma, Sclerosis multiplex relapsus)
- Gerincvelői laesio
- Epilepszia
- Parkinsonos krízis
- Központi idegrendszeri daganatok
- Elektroterápiát igénylő idegsérülések (pl. arcidegbénulás, kéz bénulása)
- Végtaggyengeséggel, vizelési zavarral társuló porckorongsérvek
- Fej- és gerincsérülések (traumatológiához tartozik elsődlegesen)
- Hirtelen jelentkező, elviselhetetlen erősségű fejfájások
- Akutan (1-3 hét alatt) kialakuló súlyos memóriazavar

Elmondható, hogy a neurológiai, sürgősségi átvizsgálást igénylő betegségekben az alábbi tünetek egyike, vagy azok kombinációja áll fenn:

- egy, vagy több végtag (többnyire fájdalmatlan) gyengesége, bénulása
- beszédmegértési, beszédkifejezési zavar
- nyelészavar és/vagy elmosódott, nehezen érthető beszéd
- járászavart okozó, kifejezett egyensúlyzavar
- szemhéjcsüngés, kettőslátás, mely az egyik szem lehunyásakor elmúlik
- a kétoldali arcfél közötti, újonnan jelentkező, határozott arcaszimmetria
- addig nem ismert, eszméletvesztéshez társuló, akaratlan végtagrángatózás
- lábgyengeséggel, vagy vizelettartási, vizeletindítási zavarral járó, alsó végtagba sugárzó derékfájdalom
- határozott látótér-beszűkülés mindkét szemen
- hirtelen jelentkező rendkívül erős fejfájás, vagy napok alatt erősödő, viselkedészavarral, memóriazavarral, esetleg zavartsággal járó fejfájás

https://klinikaikozpont.unideb.hu/hu/koronavirus-jarvany-idejen-ervenyes-eljarasi-rend-3#

Közzététel dátuma: 
2020. március 26.

Letölthető dokumentumok