Változások a betegellátásban Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika

Kardiológia

1. A kardiológiai fekvőbeteg-ellátásban az alábbi változtatások léptek életbe:

• Elhalasztjuk minden beteg felvételét, kivéve, ha az azonnali egészségügyi ellátás hiányában közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

• Sürgős ellátási szükség esetei a kardiológiában. Ezeket az eseteket továbbra is úgy látjuk el, mint a járvány előtti időszakban:

- Akut koszorúér-események: szívinfarktus, 15 percen belül nem szűnő mellkasi fájdalom.  Ilyen esetben kérjük a betegeket, hogy azonnal hívjanak mentőt!
- Ismert krónikus koszorúér-betegség magas rizikójú esetei (főtörzs, prox. ágak kritikus szűkületei, rossz balkamrai funkció), továbbá, amennyiben a beteg panaszos.
- Akut szívelégtelenség, hirtelen kialakuló fulladással, vérnyomáseséssel
- Krónikus szívelégtelenségnek valamennyi instabil, NYHA IV-es stádiumú esete. Tünetek: fokozódó fulladás, nehézlégzés, lábdagadás, haskörfogat-növekedés
- Tisztázatlan eredetű hirtelen szívhalál után az OMSZ által közvetlenül, vagy más fekvőbeteg intézményből referált beteg
- Életveszélyes kamrai aritmiák: nem szűnő szapora szívdobogásérzés különösen, ha eszméletvesztéssel, szédüléssel vagy mellkasi fájdalommal jár. Ilyen esetben haladéktalanul hívjanak mentőt!
- Súlyos bradikardiával járó, ideiglenes/végleges pacemaker-implantációt igénylő állapotok. Tünetek: eszméletvesztés, szédülés, gyengeség érzés, terhelésintolerancia, nehézlégzés.
- A jelenleg Klinikánkon fekvő betegek közül azok, akik otthon nem folytatható terápiát igényelnek (pl. iv. antibiotikum, forszírozott diurézis, vesepótló kezelés, oxigén stb.)

A fenti állapotok közül heveny szívinfarktussal a beteget az OMSZ közvetlenül Klinikánkra szállíthatja, az összes többi esetben a Sürgősségi Klinika az elsődleges ellátó hely, ahonnan szükség esetén a beteget átvesszük.

2. A járóbeteg-ellátásban elhalasztjuk minden beteg vizsgálatát, kivéve, ha az azonnali egészségügyi ellátás hiányában közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

- Az ambulanciák betegváró helyiségei a Klinika alagsorában jelen helyzetben egyetlen bejárat felől közelíthetők meg, ahol szakdolgozónk fogadja a betegeket és röviden, elsősorban lázas állapotra, esetleges fertőző kontaktusra vonatkozóan kikérdezi. A hozzátartozóknak (indokolt esetet leszámítva) a várótermen kívül kell maradniuk.

- Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.
- A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

- A korábbi Városi Egészségügyi Szolgálat épületében jelenleg a Kenézy Egyetemi Kórház fennhatósága alatt működő kardiológiai járóbeteg-ellátás jelenleg szünetel.

- Járóbeteg-ellátással kapcsolatban érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: 06-52/255-305; 06-52/255-542

Szívsebészeti Klinika

1. Fekvőbeteg-ellátás

- A tervezett szívműtétek végzését – a 2020. március 15-én kiadott miniszteri utasításnak megfelelőn, 2020. március 16. napjától kezdődően – további utasításig felfüggesztettük.

- Szívműtétet csak akut esetekben, életmentő beavatkozások kapcsán, illetve olyan betegeken végzünk, akik a kardiológiai kivizsgálásukat követően sürgős műtéti megoldást igényelnek, otthonukba nem bocsáthatóak, és/vagy a beavatkozás elmaradása súlyos, illetve maradandó egészségkárosodást okozna.
- A Kardiológiai Klinika Rehabilitációs Osztálya vállalta a már szívműtéten átesett, stabil állapotú, rehabilitációra váró betegek átvételét, ezzel lehetőség van a fekvőbeteg-osztályon egy kórteremben maximum 2-3 beteg elhelyezésére.
- Az influenza és koronavírus járványok miatt ezen intézkedés feloldásáig a szívsebészet fekvőbetegosztályain látogatási tilalom van érvényben.
- Tájékoztatjuk a műtétre érkező betegeket, hogy családtagjaik a szívsebészet előcsarnokáig kísérhetik a betegeket. Innen a betegeket a szívsebészet munkatársai kísérik az ápolási osztályra, akik a csomagjaik szállításáról is gondoskodnak.
- Kérjük a betegeket és kísérőiket, hogy a szívsebészetre érkezésükkor és távozásukkor a porta mellett elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítőt szíveskedjenek használni.
 

2. Járóbeteg-ellátás

- A szívsebészeti szakrendelésen az előjegyzett betegek közül a koszorúér-áthidaló műtéten átesett betegeket előzetesen telefonon megkeressük és panaszmentesség esetén, a zárójelentésen feltüntetett kontrollvizsgálatot lemondjuk.
Amennyiben a beteg bármilyen panaszt jelez, illetve a kontrollvizsgálatot szeretné elvégeztetni, úgy erre lehetőséget biztosítunk.
- A műbillentyű-beültetést követően kontrollvizsgálatra visszarendelt betegeket a per-os antikoagulans kezelés megfelelőségének ellenőrzésére a zárójelentésben feltüntetett időpontban fogadjuk, szükség esetén, soron kívüli INR-szint meghatározást végzünk.
- Továbbra is fenntartjuk a lehetőséget, hogy a korábban operált, és új panasszal bíró betegeket előzetes telefonos egyeztetés alapján, meghatározott időpontban elláthassuk a szívsebészeti szakrendelésen.
- A klinika gyógytorna-szakrendelése újabb intézkedésig szünetel. Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi a gyógytorna- szakrendelés újraindítását, úgy erről betegeinket telefonon értesítjük.
- Tájékoztatjuk a betegeket és a velük érkező hozzátartozókat, hogy – a zsúfoltság és a fertőzésveszély elkerülése érdekében – a szívsebészeti szakrendelésre érkező idős, mozgáskorlátozott betegeket csak egy hozzátartozó kísérheti, aki a vizsgálat ideje alatt a váróteremben tartózkodhat.
- Kérjük a szakrendelésre érkező betegeket és kísérőiket, hogy a szívsebészet épületének előcsarnokában és a szakrendelő bejáratánál elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítőket használni szíveskedjenek.
- A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

3. Elérhetőségek

A szívműtétre váró, illetve azon átesett betegek bármilyen kérdésének megválaszolásában készséggel állunk rendelkezésükre az alábbi telefonszámon:

- Szívsebészeti szakrendeléssel kapcsolatos információk:   
06 52 255-215   8:00-14:00 között

- Intenzív osztályon fekvő betegek hozzátartozóinak tájékoztatása:
06 52 411-600/54251 mellék 9:00-21:00 óra
06 52 411-717/54251 mellék 9:00-21:00 óra

- Általános fekvőbetegosztályon fekvő betegek hozzátartozóinak tájékoztatása:
06 52 411-600/54781 mellék 9:00-21:00 óra
06 52 411-717/54781 mellék 9:00-21:00 óra

- Egyéb kérdések, felmerülő problémák megválaszolása:
06 52 411-717/54620-as vagy 5-5306-os mellék  8:00-16:00 óra
06 52 411-600/54620-as vagy 5-5306-os mellék  8:00-16:00 óra

Megértésüket, együttműködésüket, türelmüket köszönjük!

https://klinikaikozpont.unideb.hu/hu/koronavirus-jarvany-idejen-ervenyes-eljarasi-rend-4

 

Közzététel dátuma: 
2020. március 26.

Letölthető dokumentumok