Változások a betegellátásban DE KK Gyermekgyógyászati Klinika

Létrehoztunk egy koronavírus információs vonalat, amely 8-20 óra között hívható. Telefonszám: +36 52 255 603 / 56673-as mellék
Kérjük, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel csak és kizárólag akut problémáikkal keressék fel intézményünket, telefonos időpontegyeztetést követően.

Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal. A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

Szakrendelések

A Gyermekgyógyászati Klinika szakrendelésein heti 1 alkalommal ellátjuk a halaszthatatlan eseteket.
A szakrendelések munkatársai telefonon és e-mailen keresztül tartják a kapcsolatot a betegekkel, szükség esetén az EESZT rendszerén keresztül, esetleg postai úton küldenek receptet.

Fekvőbeteg-ellátás / Sürgősségi Ambulancia

A 24 órás sürgősségi ambulancia működési rendje a jelenlegi járványügyi helyzet miatt megváltozott.
A jelenlegi ügyeleti rendszerben a háziorvosi ügyeletre érkező betegeket érkezési sorrendben látjuk el.
A Gyermekklinika ambulanciájára érkező betegeket triage (betegosztályozás) után a sürgősségi ellátás szabályai szerint látjuk el. A lázas és láztalan gyermekeket elkülönítve látjuk el. A láztalan betegek további ellátása külön helyiségben történik, külön ellátó személyzettel, a klinika orvosai által.

A koronavírus-járvány miatt célunk, hogy a régió gyermekbetegeinek biztosíthassunk lázas és láztalan betegutakat, külön helyiségben, külön személyzettel. Ez a rendszer biztosítja a betegcsoportok megfelelő elkülönítését a megérkezéstől kezdve. A rendszer működéséhez szükség van a házi gyermekorvosi ügyelet és a Gyermekklinikai sürgősségi ügyeleti rendszerének összehangolt működésére. Terveink szerint a lázas betegek ellátása két ambulancián, párhuzamosan történik. Az elkülönítés céljából előszűrést (pretriage-t) vezetünk be.

A koronavírus-fertőzésre gyanús esetek ellátását külön épületben biztosítjuk. 
A láztalan betegek ellátása elkülönülve történik (külön helyiség, külön személyzet, területi ellátási kötelezettség figyelembe vétele nélkül). Ellátását a Gyermekklinika ügyeletei rendszere fogja biztosítani minden esetben.

Koraszülött Intenzív Centrum (NIC) és Újszülött osztály:

A Szülészeti Klinikán az újszülöttek és koraszülöttek ellátása a korábbiakhoz hasonlóan, zökkenőmentesen zajlik.

Amennyiben az újszülöttel minden rendben van, jó a szopáskészsége és súlyvesztése nem jelentős, akkor az eddigi gyakorlathoz képest korábban, már 48 órás korban sor kerül a hazaadásra, a kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok elvégzését követően.

A járványügyi helyzetre tekintettel a koronavírus- (COVID-19-) fertőzésben szenvedő, vagy arra gyanús anyák esetében külön szülőszoba került kialakításra és az intenzív, valamint újszülött osztály is felkészült az érintett újszülöttek szükség szerinti, elkülönítve történő ápolására.

A koronavírus fertőzésekkel és újszülött ellátással kapcsolatos néhány alapvető információ:

- A COVID-19-fertőzés átvitele a magzatra:
A vírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed. A magzat méhen belüli fertőződését eddig még nem észlelték. Eddigi vizsgálatok alapján a COVID-19- anyák újszülöttjeinél a megszületéskor a vírus nem volt kimutatható az újszülöttek orr-garatváladékában, a magzatvízben, illetve a köldökzsinórvérben sem. A megszületés után azonban az anya cseppfertőzés útján megfertőzheti újszülöttjét.

- COVID-19-fertőzött anya újszülöttje
A jelenleg elérhető szakirodalom alapján az újszülöttek koronavírus fertőzöttsége nem mutat olyan súlyos tüneteket, mint az idősebb emberekben, sőt legtöbbször akár tünetmentes is lehet. Az újszülött nem az anyaméhben, nem az anyatejjel, hanem cseppfertőzéssel fertőződhet meg a születést követően. Mindezek miatt a koronavírus-fertőzött anyák újszülöttjeit tünetmentesség esetén is „gyanús betegnek” kell tekintsük és az anya, valamint az újszülött állapotának megfelelően különleges figyelmet fordítunk rájuk.

- COVID-19-fertőzött anya és a szoptatás
Az eddigi vizsgálatok alapján a COVID-19-anya tejében nem választódik ki a koronavírus, ugyanakkor a vírus elleni ellenanyagok megjelennek az anyatejben. Jelenlegi ismereteink szerint megfelelő óvintézkedések bevezetése mellett a szoptatás, illetve az anyatejes táplálás kifejezetten támogatandó koronavírus-fertőzött anyák esetében is.
Az anya és újszülött általános állapota általában COVID-19-fertőzés esetén is jó és ilyenkor közösen ápoljuk őket, megfelelő óvintézkedések mellett, a többi anyától elkülönítve. Súlyosabb anyai fertőzés esetén azonban a szakorvos dönthet úgy, hogy az újszülött elkülönítése szükséges, de ebben az esetben is törekszünk a lefejt anyatejjel történő táplálásra.

Koraszülött-utógondozás:
A koronavírus-fertőzés (COVID-19) magyarországi terjedésének megfékezése érdekében a veszélyhelyzet megszűnéséig minden nem sürgős, az egészségi állapot romlásának kockázata nélkül halasztható vizsgálatot későbbi időpontra teszünk.
Fontos azonban, hogy a koraszülöttek egy része esetében a járványos időszakban is szükséges a rendszeres ellenőrzés. Ezen gyermekeket előjegyzés alapján, várakozást elkerülve továbbra is ellátjuk szakrendelésünkön.

Gyermeksebészet:

- Az EMMI rendelete értelmében a tervezhető gyermeksebészeti műtéti beavatkozások közül csak azokat végezzük el, amelyek elmaradása a gyermek számára maradandó egészségkárosodással járhat.
- Műtéteink nagy része nem ebbe a kategóriába tartozik: ezeket egyelőre nem meghatározható ideig halasztjuk.
- Műtéti beavatkozás nélkül az élettel nem összeegyeztethető, vagy a korrekció időpontját illetően jól meghatározható, szűk időkerettel bíró veleszületett fejlődési rendellenességek műtétei és az onkológiai betegek operációi természetesen nem maradnak el.
- Az akut esetek ellátása sem marad el.
- A járóbeteg-szakrendeléseken is csak sürgős, valamint újonnan felismert és ellátás nélkül vélhetően egészségkárosodáshoz vezető eseteket látunk el. Nem tartoznak ebbe a kategóriába: a szülők megnyugtatását célzó előbőr-bemutatás, a háziorvos által észlelt ingahere, vagy hereviszér-tágulat.
- A tervezett kontrollvizsgálatok, valamint a hetek, hónapok óta fennálló elváltozások gyermeksebészeti vizsgálata a jelen helyzetben nem indokolt.
- A járványügyi megszorítások fennállásáig szakrendelésünk előjegyzést halasztható ellátásra nem ad.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Klinikai Központban, így a Gyermekgyógyászati Klinika fekvőbetegosztályain is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!

https://klinikaikozpont.unideb.hu/node/1453

Közzététel dátuma: 
2020. március 26.

Letölthető dokumentumok