Változások a betegellátásban az Onkológiai Klinikán

A kialakult járványügyi helyzetben kiemelkedően fontos a veszélyeztetett csoportba tartozó daganatos betegek biztonságos ellátása. Amennyiben a beteg általános állapota, laboreredményei, kardinális státusza lehetővé teszi, az aktív onkológiai kezelést a klinikán megkezdjük, illetve folytatjuk.
 
Felhívjuk figyelmüket, hogy a klinikán csak onkológiai betegeket fogadunk, hozzátartozókat nem. A Klinikai Központban, így az Onkológiai Klinikán is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!
 
1. Ambulanciák működése, receptek felírása
 
Az onkológiai ambulanciák jelentős betegforgalmának csökkentése érdekében az aktív kezelésben nem részesülő, gondozás alatt álló, panaszt nem jelző betegek ellenőrző vizsgálatát későbbi időpontra halasztjuk.
 
Az előjegyzést kérő panaszmentes, gondozott betegeket arra kérjük, hogy a járványügyi helyzet alakulásától függően későbbi időpontban kérjenek előjegyzést az ambulanciára.
 
A szakmai szempontok maximális figyelembe vételével igyekszünk csökkenteni a betegvárók zsúfoltságát, biztosítva a biztonságos, gördülékeny betegellátást.
 
A klinika telefonon értesíti azokat az úgynevezett endokrin terápiában részesülő betegeket, akiknek 3 havonta történik gyógyszerfelírás, illetve kontrollvizsgálatok elvégzése.
 
Amennyiben onkológiai szempontból panaszt nem jeleznek, az alkalmazott terápia folyamatos biztosítása céljából postai úton juttatjuk el a receptet, az ambuláns lapot, a következő kontrollvizsgálatok kérő lapjait, feltüntetve a következő kontroll tervezett időpontját.
 
Felhívjuk a betegek figyelmét arra, hogy az ambulanciák működése folyamatos, tehát esetleges kérdés esetén fel tudják venni a kapcsolatot a kezelőorvosukkal.
 
Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.
 
A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.
 
2. Fekvőbeteg-ellátás, kúraszerű kezelések
 
A kúraszerű, illetve a fekvőbeteg-ellátás során az ágyak közötti távolság megnövelésével, rendszeres fertőtlenítésekkel, szellőztetéssel, a higiéniás rendszabályok betartásával csökkentjük a fertőzés veszélyét.
 
Az onkológiai kezeléseket követően előfordulhat lázas neutropenia, amelynek következtében pl. akár pneumonia (tüdőgyulladás) is kialakulhat. A DE KK Onkológiai Klinikán adott a lehetőség izolációs kórterem kialakítására.
 
3. Onkoteam működése
 
Az onkoteam működése folyamatos. Az onkoteam-ülés az onkoteam vezetőjének, a klinikai onkológusnak koordinálásával elektronikusan, online történik, jelenleg beteg, ill. hozzátartozó jelenléte nélkül. Az onkoteam véleményéről a beteget telefonon vagy postai úton értesítjük.
 
4. A klinikán kizárólag azokat a külföldi betegeket fogadjuk/látjuk el, akik
 
érvényes magyar TAJ kártyával rendelkeznek, VAGY
olyan egészégbiztosítással rendelkeznek (pl. GENERALI Studium), amely a magyar tb-biztosítottakkal az adott ellátás tekintetében egyenértékű ellátásra jogosít, VAGY
EGT-tagállamból érkeztek, és érvényes EU-kártyával rendelkeznek (ez a kártya csak az orvosilag szükséges/sürgős szükség szerinti egészségügyi ellátásokra jogosít; az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el), ÉS
koronavírus-fertőzés (COVID-19) tüneteit NEM mutatják (ha mégis, ez esetben a betegek a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályára kerülnek átirányításra).
Tájékoztatjuk tisztelt külföldi betegeinket, hogy az országos tisztifőorvos által 2020. március 26-án kiadott, a COVID-19-JÁRVÁNYRA VONATKOZÓ TILTÓ ÉS KÖTELEZŐ HATÁROZATA értelmében:
 
a külföldről érkező nem magyar állampolgárok Magyarországterületére NEM léphetnek be,
a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárok a belépéskor kötelesek magukat egészségügyi vizsgálatnak alávetni, melynek eredményétől függően kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerülnek elhelyezésre.
Fentieknek megfelelően azon külföldi/külföldről érkező magyar betegeinket, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak Magyarország területén, jelenleg nem tudjuk fogadni. Kérjük a fentiek betartását és szíves megértését.
 
 
5. Információs, valamint előjegyzési elérhetőség:
 
Tel.:52-255-260
 
Közzététel dátuma: 
2020. március 31.