Változások az ellátásban a koronavírus-járvány megfékezése kapcsán a DEKK Asszisztált Reprodukciós Centrumában

A DE KK Asszisztált Reprodukciós Centruma 2020. március 16-án beszüntette a meddőség kivizsgálására és kezelésére váró párok fogadását, a koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében.
 
A folyamatban lévő stimulált ciklusokból származó embriók fagyasztásra és tárolásra kerültek. Ez az eljárási rend megfelel a jelenleg érvényes és ajánlott nemzetközi (ESHRE) és hazai egyetemeken és állami intézetekben is követettnek, tekintettel arra, hogy a COVID-19 fertőzés egyre emelkedő esetszámai miatt nem ajánlott tervezett, orvosi segítséggel létrejött terhesség vállalása.
 
Az intézet minden munkanapon telefonos ügyeletet tart 8:00 – 13:00 óra között. Az asszisztensek a megszokott szakmai színvonalon állnak minden páciens rendelkezésére. Szükség esetén, a folyamatban lévő gyógyszereléshez orvosi konzultáció is elérhető.
 
Az újonnan, első konzultációra jelentkezni kívánó párokat regisztrálják, amennyiben lehetséges a konzultációs megbeszélések előjegyzése, mindenkit a megadott elérhetőségén értesíteni fognak, de kérik, hogy kísérjék figyelemmel a híradásokat és a Debreceni Egyetem honlapján közölt új információkat.
 
Terhesgondozás a helyileg illetékes Szülészeti és Nőgyógyászati intézményekben érhető el, a várandósgondozási törvény erről rendelkezik. Ennek értelmében az első ultrahangvizsgálat a vérzés kimaradását, illetve pozitív terhességi tesztet követő 10-12 nap után hivatott a szabályos méhen belüli „várandósság megállapítására”. Panaszok esetén is a helyileg illetékes nőgyógyászati ambulancia felkeresése javasolt.
 
A DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi honlapján erről részletes, további tájékoztatás is elérhető.
 
A koronavírus járvány várhatóan több hónapra is elhúzódhat, ezért már most lépéseket tesznek annak érdekében, hogy „on-line” internetes felületen kapcsolatot teremtsenek az újonnan jelentkezni kívánó páciensekkel, ezzel jelentősen lerövidítve azt az időt, ami az első találkozás és a tényleges kezelési folyamat megkezdése között telik el. Erről a későbbiekben a honlapon tájékozódhatnak a betegek.

Közzététel dátuma: 
2020. március 31.