Újabb változások a betegellátásban a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

Változások a betegellátásban a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

A koronavírus-járvány miatt elkülönítés történt a sürgősségi ellátásban. A részletek ide kattintva olvashatók!

A nőgyógyászati elektív műtéteket elhalasztottuk, ilyen jellegű műtéteket egyelőre nem végzünk. Az elmaradt műtétekről a betegeket értesítjük.
A nőgyógyászati onkológiai műtéteket elvégezzük.

Járóbeteg-szakrendeléseink működését felfüggesztettük, a következő szakrendelések kivételével:

A nőgyógyászati ambulancián csak akut eseteket látunk el az alábbiak szerint: A debreceni lakcímű, és légúti/koronavírus fertőzésre utaló tünetekkel nem rendelkező akut nőgyógyászati ellátást igénylő beteget a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el.

A terhesambulancián az akut esetek ellátása az alábbiak szerint történik: A debreceni lakcímű, és légúti/koronavírus fertőzésre utaló tünetekkel nem rendelkező akut, betöltött 37. terhességi hét utáni szülészeti ellátást, illetve megfigyelést igénylő beteget a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el. Ilyenkor a DE KK Sürgősségi Klinika kihagyásával direkt mentőbeszállítás is lehetséges.

A DE KEK ellátási területébe eső, és légúti/koronavírus fertőzésre utaló tünetekkel nem rendelkező akut, betöltött 37. terhességi hét utáni szülészeti vagy nőgyógyászati ellátást, illetve megfigyelést igénylő beteget a DE KEK Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya fogadja.

Amennyiben akut légúti/koronavírus fertőzésre gyanús beteg szorul azonnali szülészeti ellátásra a betöltött 23. terhességi hét előtt vagy a 37. terhességi hét után, úgy a DE KEK Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályára kell irányítani.

Amennyiben akut légúti/koronavírus fertőzésre gyanús beteg szorul azonnali szülészeti ellátásra a 24-36. terhességi hét között, úgy a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára kell irányítani.

A terhesgondozás a lentiek szerint módosul a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a DE KEK Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, valamint a Bethlen utcai gondozó egységesített terhesgondozási rendjének megfelelően.

Amennyiben akut légúti/koronavírus fertőzésre gyanús beteg szorul azonnali nőgyógyászati ellátásra, úgy a DE KEK Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály az illetékes ellátóhely.

A terhesambulancián az előjegyzés alapján történő megjelenés és az akut esetek ellátása zavartalan.
A genetikai tanácsadó előjegyzés alapján fogad nem halasztható megjelenéseket.
A nőgyógyászati onkológiai szakrendelés zavartalanul működik.
A fekvőbetegeket és gyermekágyasokat igyekszünk a lehető leghamarabb elbocsátani.
A klinikán kizárólag azokat a külföldi betegeket fogadjuk/látjuk el, akik
érvényes magyar TAJ kártyával rendelkeznek, VAGY
olyan egészégbiztosítással rendelkeznek (pl. GENERALI Studium), amely a magyar tb-biztosítottakkal az adott ellátás tekintetében egyenértékű ellátásra jogosít, VAGY
EGT-tagállamból érkeztek, és érvényes EU-kártyával rendelkeznek (ez a kártya csak az orvosilag szükséges/sürgős szükség szerinti egészségügyi ellátásokra jogosít), ÉS
koronavírus-fertőzés (COVID-19) tüneteit NEM mutatják (ha mégis, ez esetben a betegek a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályára kerülnek átirányításra).
A terhesgondozás elemeit Debrecen városában egységesítettük, erről az alábbiakban tájékoztatjuk a várandósokat.
Tájékoztató Debrecen város kismamái számára

Kedves Várandós Anyák!

A közelmúltban megjelent koronavírus világjárvány hazánkban és Debrecenben is számos gyors betegirányítási intézkedést tett szükségessé. A járvány lassítása érdekében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti Osztálya és a Bethlen utcai Járóbeteg Központ várandós gondozásban részt vevő szakemberei egyeztetése alapján az alábbi tájékoztatással segítjük elő a kismamák folyamatos gondozását.

A várandós anya és a méhen belül fejlődő magzat egészségének követése és megőrzése alapvető célunk. Minden lehetőséget megtartunk és megteremtünk, hogy a debreceni kismamák gondozása a megszokott módon folytatódjon. Az egyes egységek átmeneti működési és beutalási rendjét az alábbiak szerint alakítottuk át:

A Bethlen utcai gondozóban a törvény szerinti protokoll alapján továbbra is elvégezzük a vizsgálatokat. Minden kismamát ellátunk a korábban adott előjegyzési időpontban. A gondozást a jelenlegi terveink szerint egészen a szülésig folytatjuk. 

A vírus továbbvitelének és átadásának maximális csökkentése céljából számos járványügyi rendszabályt kellett érvényesíteni a Bethlen utcai rendelőben. Közös érdekünk, hogy pácienseink és az egészségügyi dolgozók is a legnagyobb biztonságban maradjanak.  A szükségszerű kellemetlenségeket kérjük, fogadják megértéssel.

A várandós gondozás menete:

A gondozást a biztonság érdekében egykapus beléptetéssel végezzük. A Bethlen utca 11-17. számú főépület bejáratán lehet belépni. A várakozást igyekszünk elkerülni, ezért kérjük, érkezéskor jelezzék, hogy kismamagondozásra jönnek. A személyzetünk által végzett hőmérőzés után a betegfelvevő automatából kaphatják meg az előjegyzéshez tartozó rendelői behívó számot. Belépéskor és az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.

Kérjük Önöket, hogy a vírusátadás lecsökkentése érdekében ne jöjjenek be kísérő családtaggal és gyermekekkel. Az előjegyzéseket úgy állítottuk be, hogy 20 perces időközönként végezhessük a vizsgálatokat a várakozás elkerülése érdekében. A pontos érkezés (nem később és nem is sokkal hamarabb) a védelmet fokozza.  A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

A zsúfoltság csökkentése céljából itt akut (sürgős) panaszokkal jelentkező nőgyógyászati betegeket nem fogadunk. A sürgősségi esetek ellátásában a DEKK Nőgyógyászati Klinika és a Kenézy Gyula Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztálya illetékes, a koronavírus-járvány ideje alatt érvényes megváltozott eljárásrend szerint. Ennek részletei itt olvashatók: (link)

A zsúfoltság csökkentése céljából itt akut (sürgős) panaszokkal jelentkező nőgyógyászati betegeket sem fogadunk, azok a DEKK Nőgyógyászati Klinikájához és a Kenézy Gyula Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztályához forduljanak lakhely szerint.

Az új épület második emeletén várjuk Önöket gondozásra. A körzet szerinti szakorvosuk a behívószám alapján végzi el a gondozást.

Az eddigi több évtizedes gyakorlathoz hasonlóan valamennyi kismama számára biztosítjuk a gondozás során a

szülészeti szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást
laborvizsgálatokat
genetikai ultrahang vizsgálatokat
adminisztratív ellátást (adóigazolás, táppénz, receptírás)
belgyógyászati vizsgálatot
beutalók kiadását genetikai tanácsadásra
a védőnői konzultációt.
Minden esetben ellátjuk a kismamákat a következő vizsgálatokhoz szükséges előjegyzési időponttal és beutalókkal, részletes tájékoztató anyaggal.

Természetesen a várandósság megállapítását is a megszokott rend szerint folytatjuk. A szülészeti és ultrahangvizsgálatot legalább kéthetes vérzéskimaradás esetén fogjuk elvégezni. Az eredmény alapján a gondozást a törvényi protokoll szerint biztosítjuk.

Kérdéseikkel és kéréseikkel forduljanak bizalommal hozzánk és Debrecen város védőnőihez, akikkel a gondozási munkánk során folyamatos szakmai és kollegiális kapcsolatot ápolunk.

A várandósgondozási törvény szerint az alábbi vizsgálatokkal segítjük az Ön gondozását:

Várandósság megállapítása (bejelentkezéskor ezt kell mondani)
12. heti gondozás (1. genetikai ultrahang, tájékoztatók, rizikó besorolás, felelős személy és védőnő kijelölés, laborok, beutalók, előjegyzés belgyógyászati vizsgálatra)
18. heti gondozás (2. genetikai ultrahang, terhességi cukorbetegség szűrés, beutalók)
24. heti gondozás (tanácsadás, vérkép, vércukor eredmények, előjegyzések)
32. heti gondozás (3. genetikai ultrahang, tanácsadás, beutalók laborvizsgálathoz)
36. heti gondozás (laborvizsgálat, szívhang ellenőrzés, magzati fekvés vizsgálata)
37. heti gondozás (labor eredmények, szívhang ellenőrzés, NST beutaló)
A kismamák számos tünetet, panaszt érezhetnek, több szakmai és adminisztratív kérdés merülhet fel. Valamennyi kérdésre igyekszünk alapos választ adni. A járványügyi helyzet miatt kérjük, hogy a gondozás előtti napokban a kismamák írott jegyzetben foglalják össze a kérdéseiket, hogy az ellátás ezáltal is gördülékenyebb lehessen.

Panaszos kismamákat előjegyzés nélkül, a diszpécserpultnál történő bejelentkezés után igyekszünk mielőbb megvizsgálni (bejelentkezéskor jelezzék, hogy panaszos kismama).

A legújabb miniszteri rendelet alapján a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a járványhelyzet miatt sajnos későbbre halasztjuk.

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán a várandósok ellátása a Terhesambulancián a megszokott rendben, de a zsúfoltság csökkentése céljából 7:30-11:30-ig történik.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a várandósok gondozása a következőképpen alakul:

Előjegyzés alapján látjuk el a várandósokat (52/411-717/55415)

12. heti gondozás
18. heti gondozás
32. heti gondozás
38. heti gondozás (magzati szívhangvizsgálat (NST), laborvizsgálat, bakteriológiai szűrés)
39. heti gondozás
40. heti gondozás
Kérjük, hogy felesleges megjelenések és párhuzamosságok elkerülése céljából a várandósok a kötelező vizsgálatokat ott végeztessék el, ahol a gondozásuk megkezdődött (pl. a 18. heti ultrahangvizsgálatra ott jelentkezzen, ahol a 12. heti vizsgálat történt), illetve a magzati szívhangellenőrzésre ott jelentkezzen, ahol a szülést tervezi.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

https://klinikaikozpont.unideb.hu/hu/koronavirus-jarvany-idejen-ervenyes-eljarasi-rend-13

 

 

Közzététel dátuma: 
2020. április 24.