Újabb változások a betegellátásban - Kardiológia

Változások a betegellátásban - Kardiológia

A járványügyi helyzet miatt a fekvő- és járóbeteg ellátásban életbe léptetett, az alábbiakban részletezett változások mellett fontosnak tartjuk, hogy a távoli, fizikai kapcsolattal nem járó telefon konzultáció lehetőségét betegeink számára biztosítsuk. Érzékeljük, ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetben a szívbetegek, érthető módon elbizonytalanodnak abban a tekintetben, hogy új tünet jelentkezése, állapotuk, panaszaik romlása esetén keressék-e, hol, és milyen úton az egészségügyi ellátók segítségét.

Ennek a problémának az enyhítésére felajánljuk, hogy a 06-70/607-4869 –es számon hétköznap 8:00-14:00 között kardiológus szakorvos a rendelkezésükre áll, akivel a problémájukat és a teendőket részletesen megbeszélhetik.

Kérjük kedves betegeinket, hogy hirtelen kialakuló, nem szűnő mellkasi fájdalom, fulladás, nehézlégzés esetén továbbra is haladéktalanul hívjanak mentőt.  Bízunk abban, hogy ez a konzultációs lehetőség segíti mind az ellátás elmaradásából, mind a felesleges orvoshoz fordulásból származó károk enyhítését, továbbá a családorvosokra és a sürgősségi betegellátó osztályokra nehezedő terhek csökkentését.

A kardiológiai fekvőbeteg-ellátásban az alábbi változtatások léptek életbe:

Elhalasztjuk minden beteg felvételét, kivéve, ha az azonnali egészségügyi ellátás hiányában közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.
Sürgős ellátási szükség esetei a kardiológiában. Ezeket az eseteket továbbra is úgy látjuk el, mint a járvány előtti időszakban:
Akut koszorúér-események: szívinfarktus, 15 percen belül nem szűnő mellkasi fájdalom.  Ilyen esetben kérjük a betegeket, hogy azonnal hívjanak mentőt!
Ismert krónikus koszorúér-betegség magas rizikójú esetei (főtörzs, prox. ágak kritikus szűkületei, rossz balkamrai funkció), továbbá, amennyiben a beteg panaszos.
Akut szívelégtelenség, hirtelen kialakuló fulladással, vérnyomáseséssel
Krónikus szívelégtelenségnek valamennyi instabil, NYHA IV-es stádiumú esete. Tünetek: fokozódó fulladás, nehézlégzés, lábdagadás, haskörfogat-növekedés
Tisztázatlan eredetű hirtelen szívhalál után az OMSZ által közvetlenül, vagy más fekvőbeteg intézményből referált beteg
Életveszélyes kamrai aritmiák: nem szűnő szapora szívdobogásérzés különösen, ha eszméletvesztéssel, szédüléssel vagy mellkasi fájdalommal jár. Ilyen esetben haladéktalanul hívjanak mentőt!
Súlyos bradikardiával járó, ideiglenes/végleges pacemaker-implantációt igénylő állapotok. Tünetek: eszméletvesztés, szédülés, gyengeség érzés, terhelésintolerancia, nehézlégzés.
A jelenleg Klinikánkon fekvő betegek közül azok, akik otthon nem folytatható terápiát igényelnek (pl. iv. antibiotikum, forszírozott diurézis, vesepótló kezelés, oxigén stb.)
A fenti állapotok közül heveny szívinfarktussal a beteget az OMSZ közvetlenül Klinikánkra szállíthatja, ez alól a koronavírus infekcióra gyanús beteg sem képez kivételt.

Az összes többi esetben, ügyeleti időben a Sürgősségi Klinika az elsődleges ellátó hely, ahonnan szükség esetén, az elsődleges állapotfelmérést és a szükséges vizsgálatokat követően, a Sürgősségi Klinika és a DE KK Kardiológia Klinika szakorvosainak konzultációját követően a beteget intézeti felvétel indokoltsága esetén átvesszük.

A fent leírtak mellett, betegeink számára biztosítjuk, hogy állapotukról, az esetleges teendőkről a Klinika kardiológus szakorvosával konzultáljanak. Ezt a 06-70-607-48 69-es telefonszámon tehetik meg, ami munkanapokon 8 és 14 óra között hívható. Ezzel segíteni szeretnénk azoknak a betegeinknek, akik a jelen járványügyi helyzetben bizonytalanok abban, hogy esetleges újonnan jelentkező tünetük, állapotuk, panaszaik romlása esetén keressék-e, és milyen úton az egészségügyi ellátók segítségét. A konzultációs lehetőséget annak érdekében működtetjük, hogy mind az ellátás elmaradásából, mind a felesleges orvoshoz fordulásból származó egészségkárosodást enyhítsük, továbbá a családorvosokra és a sürgősségi betegellátó osztályokra nehezedő terheket csökkentsük.

A kardiológiai járóbeteg-ellátásban az alábbi változtatások léptek életbe: 

A járóbeteg-ellátásban elhalasztjuk minden beteg vizsgálatát, kivéve, ha az azonnali egészségügyi ellátás hiányában közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.
Az ambulanciák betegváró helyiségei a Klinika alagsorában jelen helyzetben egyetlen bejárat felől közelíthetők meg, ahol szakdolgozónk fogadja a betegeket és röviden, elsősorban lázas állapotra, esetleges fertőző kontaktusra vonatkozóan kikérdezi. A hozzátartozóknak (indokolt esetet leszámítva) a várótermen kívül kell maradniuk.
Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.
A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

A korábbi Városi Egészségügyi Szolgálat épületében jelenleg a Kenézy Egyetemi Kórház fennhatósága alatt működő kardiológiai járóbeteg-ellátás jelenleg szünetel.

Járóbeteg-ellátással kapcsolatban érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: 06-52/255-305; 06-52/255-542
A 06-70-607-48 69-es konzultációs telefonszám (munkanapokon 8 és 14 óra között) a járóbeteg ellátás szükségességére vonatkozó kérdés esetén is hívható.

https://klinikaikozpont.unideb.hu/node/1462
 

Közzététel dátuma: 
2020. április 24.