Tormay Béla Szakkollégium beszámoló

Debreceni Egyetem

Tormay Béla Szakkollégium

BESZÁMOLÓ

A Debreceni Egyetem Tormay Béla Szakkollégium a hallgatói számára a 2015/2016-os tanévben az általános program mellett, a Nemzeti Tehetség Program keretein belül pályázati forrásból „Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében” címmel számos egyéb programot szervezett meg.

A program elsődleges kerete egy kurzus volt, mely az őszi és tavaszi félévben plusz 20 órás, összesen 40 órás oktatást jelentett, melynek keretein belül szó volt a funkcionális élelmiszerekről, az alternatív- és biotermesztésről. Előadóink nívós szakemberek voltak, mint például Seres Emese, Dr. Szabó András, Dr. Prokisch József, Dr. Zsombik László, Jordán László, akik nem csak elméleti oktatást tartottak a hallgatóknak, hanem gyakorlati tapasztalatokat is megosztottak a hallgatókkal és egyéb érdeklődőkkel.

A pályázat keretein belül lehetőségünk volt sportrendezvényen megtartására is. Ezzel próbáltunk ösztönözni hallgatóinkat, hogy a tanulás mellett fontos a megfelelő mennyiségű mozgás is. Két alkalommal a hallgatók közösen sportolhattak, a lányok inkább az aerobikot választották, míg a fiúk szívesen floorball-t játszottak vagy fociztak.

A Szakkollégiumunkban minden évben ünnepek alkalmával a hallgatók számára kézműves foglalkozásokat tartunk a hagyományőrzés jegyében. A pályázat keretein belül idén is megtartottuk a foglalkozást egy előadás keretén belül. Szó volt a kézművességről, a fazekasságról, a különböző hímzési formákról és még számos hagyományőrző tevékenységről.

A program során a Szakkollégista hallgatók színházba és múzeumba mehettek el. Így lehetősége volt néhány hallgatónak eljutni Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumba, valamint megnézhették Debrecenben a Szabadtéri Színpadon Giuseppe Verdi – TRAVIATA opera-táncjátékot a Fodor Zoltán Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójában.

A pályázat továbbá lehetőséget teremtett arra, hogy egy ISBN számmal ellátott kiadvány formájában a Szakkollégium hallgatóinak kutatási eredményeit kiadhassuk. Ezzel próbáljuk segíteni a hallgatókat, hogy kutatásaikat bemutathassák és elinduljanak a tudományos életben.

A kiadvány címe „Tormay Béla Szakkollégium hallgatónak kutatási eredményei”, mely 41 pályamunkát tartalmaz összesen 185 oldalon.

A rendezvény megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program –Szakkollégium -15-0017 pályázati forrásából finanszírozott.

Debrecen, 2016. június 30.

Tormay Béla Szakkollégium Vezetősége

Közzététel dátuma: 
2016. június 30.

Letölthető dokumentumok