Tájékoztató a DEKK Gyermekgyógyászati Klinika aktuális betegellátási rendjéről

A koronavírus információs vonal változatlanul 8-20 óra között hívható. Telefonszám: +36 52 255 603 / 56673-as mellék.
Kérjük, hogy a továbbiakban is  csak és kizárólag akut problémáikkal keressék fel Sürgősségi Ambulanciánkat.
Kérjük Önöket, hogy már a klinika épületébe való belépéskor is viseljenek szájukat és orrukat eltakaró védőmaszkot vagy kendőt, és használják a bejáratnál elhelyezett automata kézfertőtlenítőt.
A 6 évesnél fiatalabb gyermekekre ne adjanak védőmaszkot!
Érkezéskor a regisztrációs pultnál történik a betegek kérdőíves előszűrése, és amennyiben koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, a további ellátás, betegvizsgálat, az Infektológia épületében folytatódik.
A koronavírus-fertőzés gyanújával beküldött betegek előzetes telefonegyeztetést követően az Infektológiára érkeznek.
A váróteremben kérjük, hogy a nem azonos háztartásban élők tartsanak egymástól biztonságos, kb. másfél méteres távolságot.

1.    Szakrendelések:

A Gyermekgyógyászati Klinika szakrendelésein való megjelenés előtt időpontegyeztetés szükséges telefonon vagy e-mailben azon gondozott betegek számára is, akiknek az előjegyzése már a járvány kitörése előtt megtörtént.
A szakrendelésre érkező betegek beléptetése a Gyermekgyógyászati Klinika park felőli bejáratánál történik, az ott felállított sátorban végzett kérdőíves felmérést követően.
Kérjük, hogy szakrendelésre fertőzésre utaló tünetekkel ne jelentkezzenek, és pontosan érkezzenek a torlódás elkerülése céljából.
A klinika épületében kérjük, viseljenek szájukat és orrukat eltakaró védőmaszkot vagy kendőt, és használják a váróteremben elhelyezett automata kézfertőtlenítőt. 
A 6 évesnél fiatalabb gyermekekre ne adjanak védőmaszkot! A váróteremben kérjük, hogy a nem azonos háztartásban élők tartsanak egymástól biztonságos, kb. másfél méteres távolságot.

Szakrendeléseink elérhetőségei:
Alvás szakrendelés  kora2szakrendeles@gmail.com  56427
Endokrinológia-Diabetes  gyermekendokrin@gmail.com  55828
Gasztroenterológia  gyermekgasztro@med.unideb.hu  56168, 56388
Genetika  dekkgyermekgenetika@gmail.com  56884
Haematológia-Onkológia  debrecengyermekhemonko@gmail.com  56716
Idegsebészet  korautogond@gmail.com  55808
Immunológia, Reumatológia  gyermekallergologia@gmail.com  
Infektológia  reiger.zsolt@med.unideb.hu  56173
Kardiológia  deoecgykardiol@med.unideb.hu  55650
Nefrológia  gyermeknephrologia@gmail.com  55687
Neurológia  gyermekneurologia@med.unideb.hu  56717
Pulmonológia  dekkgyermekpulmonologia@gmail.com  55976
Pszichológia  pszichologiaiszakrendeles@gmail.com  56327
Rehabilitáció     55451
Védőoltás Tanácsadás  gyermekgasztro@med.unideb.hu  56168
Neonatológiai Szakrendelés  ujszulott.rendeles@med.unideb.hu  54274

2.    Fekvőbeteg-ellátás

A koronavírus-fertőzésre gyanús betegeket külön épületben, az Infektológián látjuk el, a súlyos állapotúakat pedig az Intenzív osztály elkülönítőiben. 
Műtéti beavatkozás nélkül az élettel nem összeegyeztethető, vagy a korrekció időpontját illetően jól meghatározható, szűk időkerettel bíró veleszületett fejlődési rendellenességek műtéteinél, az onkológiai betegek operációinál, valamint  az akut esetek ellátásánál a beavatkozás időpontját a beteg állapotához illesztjük, de amennyiben lehetséges előtte koronavírus PCR tesztet végzünk.
A tervezhető gyermeksebészeti műtéti beavatkozásokat csak azoknál a betegeknél végezzük el, akiknél a PCR vizsgálat nem igazolja koronavírus jelenlétét. A beavatkozás előtt szükséges PCR vizsgálathoz a mintavétel az Infektológián történik.

3.    Koraszülött Intenzív Centrum (NIC) és Újszülött osztály:

A Szülészeti Klinikán az újszülöttek és koraszülöttek ellátása a korábbiakhoz hasonlóan, zökkenőmentesen zajlik.
Amennyiben az újszülöttel minden rendben van, jó a szopáskészsége és súlyvesztése nem jelentős, akkor az eddigi gyakorlathoz képest korábban, már 48 órás korban sor kerül a hazaadásra, a kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok elvégzését követően.
A járványügyi helyzetre tekintettel a koronavírus- (COVID-19-) fertőzésben szenvedő, vagy arra gyanús anyák esetében külön szülőszoba került kialakításra és az intenzív, valamint újszülött osztály is felkészült az érintett újszülöttek szükség szerinti, elkülönítve történő ápolására.
A koronavírus fertőzésekkel és újszülött ellátással kapcsolatos néhány alapvető információ:

    A COVID-19-fertőzés átvitele a magzatra:

A vírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed. A magzat méhen belüli fertőződését eddig még nem észlelték. Eddigi vizsgálatok alapján a COVID-19- anyák újszülöttjeinél a megszületéskor a vírus nem volt kimutatható az újszülöttek orr-garatváladékában, a magzatvízben, illetve a köldökzsinórvérben sem. A megszületés után azonban az anya cseppfertőzés útján megfertőzheti újszülöttjét.

    COVID-19-fertőzött anya újszülöttje

A jelenleg elérhető szakirodalom alapján az újszülöttek koronavírus fertőzöttsége nem mutat olyan súlyos tüneteket, mint az idősebb emberekben, sőt legtöbbször akár tünetmentes is lehet. Az újszülött nem az anyaméhben, hanem cseppfertőzéssel fertőződhet meg a születést követően. Mindezek miatt a koronavírus-fertőzött anyák újszülöttjeit tünetmentesség esetén is „gyanús betegnek” kell tekintsük, és az anya, valamint az újszülött állapotának megfelelően különleges figyelmet fordítunk rájuk.

    COVID-19-fertőzött anya és a szoptatás

Jelenlegi ismereteink szerint megfelelő óvintézkedések bevezetése mellett a szoptatás, illetve az anyatejes táplálás kifejezetten támogatandó koronavírus-fertőzött anyák esetében is.
Az anya és újszülött általános állapota általában COVID-19-fertőzés esetén is jó és ilyenkor közösen ápoljuk őket, megfelelő óvintézkedések mellett, a többi anyától elkülönítve. Súlyosabb anyai fertőzés esetén azonban a szakorvos dönthet úgy, hogy az újszülött elkülönítése szükséges, de ebben az esetben is törekszünk a lefejt anyatejjel történő táplálásra.
Koraszülött-utógondozás:
A koronavírus-fertőzés (COVID-19) magyarországi terjedésének megfékezése érdekében a veszélyhelyzet megszűnéséig minden nem sürgős, az egészségi állapot romlásának kockázata nélkül halasztható vizsgálatot későbbi időpontra teszünk.
Fontos azonban, hogy a koraszülöttek egy része esetében a járványos időszakban is szükséges a rendszeres ellenőrzés. Ezen gyermekeket előjegyzés alapján, várakozást elkerülve továbbra is ellátjuk szakrendelésünken.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Klinikai Központban, így a Gyermekgyógyászati Klinika fekvőbetegosztályain is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!

Közzététel dátuma: 
2020. június 08.