Tájékoztató BNO kód alapján járó személyi kedvezmény igénybevételéhez, a 2019. évi adóbevallásban

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján az a magánszemély érvényesítheti az adókedvezményét, aki rendelkezik 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet mellékletében meghatározott igazolással, melyet a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.

Adókedvezményre jogosultak a fogyatékossági támogatásban és a rokkantsági járadékban részesülő személyek, akik a Kormányhivatal határozatával tudják jogosultságukat igazolni.

Az adókedvezményre való jogosultság feltétele, hogy az adott adóévben legyen az adózónak összevont adóalapba tartozó jövedelme, amely után adót kell fizetnie. Ez a feltétel független attól, hogy milyen jogviszony vagy egyéb jogcím alapján, és milyen rendszerességgel szerezte jövedelmét.

Fontos tudni, hogy az adókedvezményre jogosító körülmény minősítése nem tartozik a NAV hatáskörébe, mivel annak eldöntése és igazolása nem adójogi, hanem orvos szakmai kérdés. Fontos továbbá, hogy az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de azt öt adóévig meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezményre való jogosultság.

A 2019 évi SZJA bevallást a 1953 számú BEVALLÁS nyomtatványom tehetik meg a magánszemélyek. Elkészíthetik önmaguk, vagy elfogadhatják a NAV által készített adóbevallás tervezetet.

Bármelyik módszert is választják az 19SZJA-B III. fejezete AZ ÖSSZEVONT ADÓALAP ADÓJÁT CSÖKKENTŐ ADÓKEDVEZMÉNYEK 45. sorát kell ellenőrizniük.

Amennyiben korábbi évben/években már volt adóvisszatérítése a magánszemélynek, és a háziorvosa által kiadott igazolás szerint állapota végleges, akkor a 1953 sz. bevallás 45. sorában található „A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg, legfeljebb 89 400 Ft” összeg fog szerepelni. Ebben az esetben a NAV által készített adóbevallást jóváhagyja és nincs más teendője, mint várni az időpontot, amikor a NAV kiutalja számlájára a fenti összeget.

Ha a magánszemélynek egész évben az Egyetemnél volt a munkaviszonya, akkor a 2019 januárjában adott vagy adhatott le a HR-nél adóelőleg-nyilatkozatot, mely alapján már a fizetendő adóelőlegnél havonta érvényesíthette az adókedvezményét.

Amennyiben kérdése van, írjon a bodnar.istvanne@unideb.hu email címemre. A tájékoztatót összeállította: Bodnár Istvánné DE KC MMSZK rehabilitációs foglalkoztatási referens.

További tájékoztatók elérhetők: https://szervezetek.unideb.hu/hu/elerhetoseg
•  E-mail: demmk.foglalkoztatas@unideb.hu
•  Facebook: DEKC MMSZK

Központunknál 2020.03.16.-tól a személyes ügyintézés, ügyfélforgalom szünetel, de munkatársaink folyamatosan elérhetőek elektronikus úton a megadott elérhetőségeiken.

Debrecen, 2020. március 25.
     
     Kövér Tamás
     központvezető

 

Közzététel dátuma: 
2020. március 26.