SZLOVÁK-MAGYAR ALSÓ-, KÖZÉP- ÉS FELSŐFOKÚ OKTATÁSI WORKSHOP ÉS SZLOVÁK-MAGYAR OKTATÁSI TAPASZTALATCSERE A DEBRECENI EGYETEMEN

A Debreceni Egyetem az EFOP-3.10.1-17-2017-00001 azonosító számú, „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” című projekt keretében alsó-, közép- és felsőfokú oktatási workshopot tart a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karával közösen 2018. szeptember 17-20. között az egyetem Böszörményi úti campusán. A rendezvényen részt vesz Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke.

Az EFOP pályázatot a Debreceni Egyetem, az Oktatási Hivatal és a gödöllői Szent István Egyetem nyerte közösen a kárpát-medencei magyar nyelvű alsó-, közép- és felsőfokú oktatás támogatására, valamint közös képzések és oktatási programok indítására. Több kárpát-medencei magyar felsőoktatási intézmény mellett a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Kara is részt vesz a programban. A programrész feladata továbbképzések, szakmai konzultációk és oktatói csereprogramok biztosítása a szlovákiai magyar nyelvű alsó- és középfokú oktatásban résztvevő pedagógusok számára.
A debreceni workshop-on a magyarországi oktatási rendszer bemutatása mellett napirenden lesznek a tanárképzés és a tanártovábbképzés kérdései is, a magyarországi és szlovákiai tapasztalatok megvitatása és a lehetséges kapcsolódási pontok megkeresése.
A workshop-on a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, annak gyakorló iskolájának és a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola 42 oktatója vesz részt. A konzultációk mellett a Debreceni Egyetem oktatói tartanak pedagógiai és magyar nyelv és irodalmi, matematikai, néprajzi, történelmi és zenepedagógiai szakmódszertani előadásokat. A nyitrai kollégák látogatást tesznek az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában, ahol személyes tapasztalatokat szerezhetnek és konzultálnak a debreceni pedagógusokkal.
A tervek szerint a pályázat keretében a továbbiakban több szlovákiai városban is szervez az egyetem hasonló workshop-okat a magyar tannyelvű alsó- és középfokú oktatási intézményekben.
 

Közzététel dátuma: 
2018. szeptember 18.