Sikeres pályázatok a Debreceni Nyári Egyetemen

Pozitív a mérleg az intézmény pályázati tevékenységében: négy végeredményét még várják, kilencből nyolcat pedig megnyertek.

Profilbővítés, magyarságmegőrzés, kultúraközvetítés, új missziók és feladatok – a pályázatok érdekes színfoltot jelentenek az intézmény életében.

– Az, hogy melyik pályázatot nyerjük meg, igen tanulságos, mert ez irányadó is lehet a számunkra, hogy merre kell tovább mennünk, hol nyílnak új utak és lehetőségek a jövőre nézve – mondta el Szaffkó Péter igazgató.

A régebbi, „hagyományos” jellegűekhez tartoznak például a korábbi Magyar Ösztöndíjbizottság, jelenleg Tempus Közalapítvány által a nyári egyetemi kurzusokra adományozott ösztöndíjak (melyek száma szerencsés módon ötvenre emelkedett ebben az évben) és a „Tiszta formák” Alapítvány támogatása, amelynek összegét nyári táborok szervezésére fordítják. Mint ismeretes, ezekben a táborokban magyar és külföldi – elsősorban magyar származású – gyerekek töltik együtt nyári szabadságuk egy részét. Az elmúlt két évben a Nyári Egyetem felajánlja a bécsi és a torontói hétvégi magyar iskolák versmondó versenyeinek győztesei számára a részvételt, de rendszeresen több gyerek is érkezik – nem csak ezekről a helyekről. Végül Debrecen város kulturális pályázataiból is folyamatosan sikerül kisebb-nagyobb összegeket elnyerni, melyek szintén évek óta rendszeresen befolynak az intézmény költségvetésébe, hatékonyan segítve annak működését.

A visegrádi pályázatoknak évek óta nyertese a Nyári Egyetem: ezen a nyáron 18 középiskolás érkezik az ún. kreatív pályázat keretében. Ők – többek között – a Vojtina Bábszínház szakembereivel fognak együtt dolgozni a nyár folyamán, hogy bemutassák képek formájában, kinek mit jelent a visegrádi négyek fogalma. Emellett magyar-lengyel nyelvi fórumot szerveznek, melyre szintén egy pályázat ad lehetőséget, melyet a magyar és a lengyel külügyminisztérium közösen hirdetett meg. Olyan műfordítók és tanárok találkozhatnak a kétnapos konferencián, akik a magyar, illetve lengyel nyelvvel foglalkoznak, vagy azt tanítják. Ezzel is erősíteni tudják a két nyelv oktatását, utóbbit egyébként a kis nyelvek kurzuskínálatában is megtaláljuk az intézményben.

A Nyári Egyetem nem csak pályázik, hanem pályázati felkérésekre is reagál: egy román partner olyan pályázatot adott be, amelynek keretében romániai résztvevőknek nyílik lehetőségük tanulmányozni az intézményben a szervezési folyamatokat. Mint azt a vezetőtől megtudtuk, ebben nem csak a tudás átadása a fontos, hanem magukat is disszeminálják: áttekintik a működési mechanizmusokat, saját tevékenységeiket, ami igen hasznos lehet az iroda munkatársai számára is. Szintén KA1-es pályázat az, amely keretében az iroda saját dolgozói elutaznak egy-egy európai országba, ahol a nyelv mellett a gasztronómiát is megismerhetik. Ezek a tapasztalatok segíthetnek abban, hogy új, különleges dolgokat is indíthassanak majd a jövőben a nyelvkurzusok kiegészítéseként.

A magyar-román és magyar-lengyel kapcsolatok erősítése mellett évtizedek óta elkötelezett támogatója az intézmény a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésének is. Egy Cleveland-i pályázat keretében 5 amerikai állampolgár kéthetes nyári egyetemi tanulmányait finanszírozza a kinti magyarok közössége. A nyelvtanulóknak pedig ezért cserébe nem kell mást tenniük, mint visszatérve Amerikába beszámolót készíteniük, amellyel promotálják az intézményt. A beszámolók pedig megjelenhetnek a Nyári Egyetem új, a magyar-amerikai kapcsolatokról szóló honlapján is.

Érdekes színfolt a pályázati palettán az Epsoné. A cég arra hirdetett egy pályázatot, hogy ha valaki pénzt tud spórolni azzal, hogy az ő gépüket használja, akkor nem csak adnak egy gépet ajándékba, de kifizetik a különbözetet, a megspórolt összeget egy kikötéssel: azt vagy környezetvédelemre, vagy a munkahelyi körülmények jobbítására lehet költeni. Így nyert a Nyári egyetem egy nyomtatót és 60 ezer forintot, amelyből légtisztító készüléket vettek.

A sikeres pályázatok egyértelműen azt igazolják, hogy az idén fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Debreceni Nyári Egyetem képes a korral haladni, és folyamatosan igyekszik bővíteni azokat a lehetőségeket, amelyek közelebb hozzák a magyar nyelvet és kultúrát a Magyarország iránt érdeklődő külföldiekhez. 

 

Közzététel dátuma: 
2017. június 20.