Projektzáró rendezvény a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében

A mezőgazdasági tartamkísérletek jelentőségével foglalkozó, a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében fenntartott tartamkísérletek eredményeit bemutató projektzáró műhelyvitát rendeztek Nyíregyházán.


2018. szeptember 18-19-én tartották a Visegrad Fund által támogatott, „Workshops on long-term agricultural effects on soils, as the natural resources of sustainability” című projekt záró rendezvényét a Nyíregyházi Kutatóintézetben. A projekt célja a résztvevő intézmények tartamkísérletekkel kapcsolatos munkájának és eredményeinek megismertetése volt. A kutatói kapcsolatok kialakítása és erősítése a további pályázatokon való részvételt segíti elő, megalapozva a pályázatok benyújtásához szükséges partnerintézményi együttműködést – mondta Makádi Marianna, a projekt vezetője.


A projekt keretében a résztvevő cseh (Agricultural Research Ltd., Troubsko), lengyel (University of Agriculture in Krakow) és szlovák (National Agriculture and Food Centre, Lužianky) intézetek mindegyike korábban saját intézményében bemutatta a tartamkísérleteik eredményeit, majd záró rendezvényként a projektvezető DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet ismertette a Westsik vetésforgó és a szennyvíziszap komposzt tartamkísérlet eredményeit. A rendezvényt Zsombik László főigazgató-helyettes nyitotta meg, aki a résztvevők köszöntése után ismertette az AKIT és a Nyíregyházi Kutatóintézet feladatait, lehetőségeit és eredményeit. A Westsik vetésforgó talajkémiai, valamint növényi termés és beltartalmi vizsgálatainak eredményeit Henzsel István mutatta be, míg a kísérlet gyomflóra vizsgálatai kapcsán Hadházy Ágnes ismertette az eddig elért eredményeket. A hazánkban leghosszabb ideje fenntartott szennyvíziszap komposztos tartamkísérletben mért talajfizikai változásokat Aranyos Tibor mutatta be, míg Makádi Marianna a talajmikrobiológiai és talajkémiai változásokról beszélt a résztvevő kutatóknak, szaktanácsadóknak, gazdálkodóknak és egyetemi hallgatóknak. Zárásként Németh Tamás akadémikus a tartamkísérletek kulturális és szakmai jelentőségéről beszélt előadásában.

Az előadásokat követően és 19-én délelőtt a tartamkísérletek helyszíni bejárásával zárult a rendezvény és a projekt.

 

Közzététel dátuma: 
2018. október 02.