A DE KK Sürgősségi Klinika új betegellátási rendje

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikája újra az eredeti rend szerint, Debrecen város lakosságának sürgősségi ellátását biztosítja.

Mivel az új típusú koronavírus járvány még nem ért véget, így a Sürgősségi Klinikára érkező betegek a korábbi gyakorlatnak megfelelően előszűrésen (un. pre-triázs vizsgálaton) vesznek részt. E tájékozódó vizsgálat során a vírusfertőzéssel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel és testhőmérsékletet mérünk, mellyel célunk a koronavírus fertőzésre gyanús betegek felismerése és a kijelölt ellátóhelyre történő továbbítása.

Az előszűrés a Sürgősségi Klinika épületének hátsó főbejáratánál található katonai sátorban történik, minden sürgősségi vizsgálatra érkező betegnek itt kell felvételre jelentkeznie. A tájékozódását útbaigazító táblák segítik. Kérjük, hogy a Belgyógyászati Klinika „A” Épületének fő- és oldalbejáratát sürgősségi betegvizsgálat céljára ne használják!

Az előszűrést (pre-triázst) szakorvosi felügyelet mellett orvostanhallgatók és képzett szakdolgozók végzik. Azt a beteget, akinél az előszűrés alkalmával  koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályán vizsgálják tovább, s ilyenkor a beteget a Sürgősségi Klinikáról speciális mentőegységgel szállítják a Kórházba.

Kérjük, hogy a Sürgősségi Klinikát elsősorban hirtelen jelentkező, fokozódó állapotromlás (pl. tüneteket okozó hirtelen vérnyomásemelkedés, fejfájás, szédülés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, hasi fájdalom, húgyúti rendszer heveny tünetei, stb.) esetén keressék fel! A régóta fennálló, nem heveny panaszokkal, tünetekkel kapcsolatban elsőként háziorvosukkal konzultáljanak!

A Sürgősségi Klinikára történő belépéskor a bejárati ajtónál elhelyezett oldattal végezzenek kézfertőtlenítést! Kérjük, hogy a váróteremben egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1,5 méter – távolságra foglaljanak helyet!

Védőmaszk viselése kifejezetten javasolt, személyi kézfertőtlenítő alkalmazása pedig kötelező!

Nagyon kérjük tisztelt Betegeinket, hogy amennyiben légúti fertőzés tüneteit észlelik (pl. láz, hőemelkedés, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, orrdugulás, szaglászavar, torokfájás stb.), úgy saját érdekükben először telefonon háziorvosukhoz forduljanak, vagy súlyosbodó állapot esetén, a 112-es hívószámon a mentőszolgálatot értesítsék, és a velük történt megbeszélést követően döntsenek a sürgősségi ellátóhelyek felkereséséről.

A Sürgősségi Klinika elérhetőségei:

    Telefon: 06/52-411-600/57136
    E-mail: surgossegi@med.unideb.hu [2]

A járvány leküzdése közös érdekünk, kérjük Tisztelt Betegeink megértését!

2020. március 28.

Elkülönítés és előszűrés a sürgősségi ellátásban

A járványügyi folyamatokat Debrecenben nem a tömeges megbetegedések jellemzik, ugyanakkor szükségessé vált a felső légúti panaszokkal rendelkező betegek elkülönített ellátása.

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórháza a járványellenes küzdelem egyik kijelölt kórháza.

Ez okból 2020. március 28. óta a betegfogadás rendje az alábbiak szerint módosult:

    a Kenézy Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztálya a kijelölt COVID-19 ellátó hely, ahová a légúti panaszos betegeket (láz, köhögés) várjuk, míg
    a Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján a koronavírus infekció tüneteit NEM mutató betegeket fogadjuk, az egész megyéből.

Például hirtelen jelentkező, fokozódó állapotromlás (pl. tüneteket okozó hirtelen vérnyomásemelkedés, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, hasi fájdalom, húgyúti rendszer heveny tünetei stb.) esetén kérjük, hogy a Sürgősségi Klinikát keressék fel, vagy szükség esetén, a 112 hívószámon a mentőszolgálatot értesítsék! Mindkét sürgősségi ellátó helyünkön a betegek egy előzetes vizsgálaton (úgynevezett pre-triázs) esnek át.

A Debreceni Egyetem Sürgősségi Klinikájánál április 30-tól katonai sátorban látjuk el az érkező betegek előszűrését. A pre-triázst szakorvosi felügyelet mellett hatodéves orvostanhallgatók végzik. Minden érkező beteget kikérdeznek és testhőmérsékletet mérnek.

Azt a beteget, akinél az előszűrés alkalmával felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályán vizsgálják tovább, s ilyenkor a beteget a Sürgősségi Klinikáról speciális mentőegységgel szállítják a Kórházba.

Az előszűrő sátort a Sürgősségi Klinika hátsó mentőbejárójánál állították fel – ami a Belgyógyászati Intézet „A” Épületének hátsó bejáratánál található – és csak ezen keresztül, a pre-triázs után léphetnek be a nem koronavírus-gyanús betegek az intézménybe. A tájékozódását útbaigazító táblák segítik.

Kérjük, hogy a Belgyógyászati Klinika „A” Épületének fő- és oldalbejáratát sürgősségi betegvizsgálat céljára ne használják!

A Sürgősségi Klinikára történő belépéskor a bejárati ajtónál elhelyezett oldattal végezzenek kézfertőtlenítést!

Kérjük, hogy a váróteremben egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet!

Védőmaszk viselése javasolt, személyi kézfertőtlenítő alkalmazása pedig kötelező!

Nagyon kérjük tisztelt Betegeinket, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel amennyiben légúti fertőzés tüneteit észlelik (pl. láz, hőemelkedés, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, orrdugulás, szaglászavar, torokfájás stb.), úgy saját érdekükben először telefonon háziorvosukhoz forduljanak, vagy súlyosbodó állapot esetén a mentőszolgálatot értesítsék, és a velük történt konzultációt követően döntsenek a sürgősségi ellátóhelyek felkereséséről.

Elérhetőségek:

    Telefon: 06/52-411-600/57136
    E-mail: surgossegi@med.unideb.hu [2]

A járvány leküzdése közös érdekünk, kérjük Tisztelt Betegeink megértését!

Közzététel dátuma: 
2020. május 29.