THE-rangsor: tartja helyét a DE

2019. szeptember 12. - 10:13 A magyar felsőoktatási intézmények között a harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem a Times Higher Education World University Rankings legfrissebb listáján. A szerda este nyilvánosságra hozott neves nemzetközi rangsorban a DE a 800-1000 kategóriában kapott helyet.

A Times Higher Education (THE) idei rangsorában a világ 1396 felsőoktatási intézményét vizsgálta. A Debreceni Egyetem ebben az évben a 800-1000 kategóriában kapott helyet, és a hazai felsőoktatási intézmények között is előre tudott lépni a tavalyi ötödik helyről: az ELTE és a Semmelweis után a harmadik helyen áll, holtversenyben a Pécsi és Szegedi Tudományegyetemmel. A DE legtöbbet a nemzetköziség területén javított, a tavalyi 480-ról a 444. helyre került.

- Kelet-Közép-Európa legtöbb külföldi hallgatóval rendelkező intézményeként a Debreceni Egyetem számára lényeges, hogy nemzetközisége a rangsorokban is érezhető legyen. Ebben az évben az angol nyelvű képzésekre 2007 külföldi hallgató nyert felvételt, ami tízszázalékos növekedést jelent az előző évihez képest, így tovább erősítettük pozíciónkat – mondta el a szerdán este publikált rangsor kapcsán a hirek.unideb.hu-nak Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

A THE World University Rankings az egyetlen globális rangsor, amely a kutatásintenzív egyetemeket valamennyi meghatározó tevékenységük mentén hasonlítja össze: oktatás, kutatás, tudáshasznosítás, nemzetközi tevékenység. Tizenhárom részletesen kalibrált teljesítménymutatót használnak a legátfogóbb és kiegyensúlyozottabb elemzéshez, melyeket a hallgatók, a tudósok, az egyetemi vezetők, az ipar és a kormányok is elismernek. A teljesítménymutatók öt területre vannak osztva: oktatás (tanulási környezet); kutatás (mennyiség, jövedelem és jó hírnév); publikáció (kutatási befolyás); ipari jövedelem (tudáshasznosítás) és nemzetköziség (alkalmazottak, hallgatók és kutatók).

A lista élén a University of Oxford, a California Institute of Technology és a University of Cambridge áll.

A teljes rangsor elérhető a THE weboldalán, ahol megtekinthető a magyar intézmények listája is.

Sajtóiroda - TPL