Világújdonság a hallásjavításban

2019. augusztus 13. - 19:07 Siketen vagy súlyos nagyothallással született gyerekek hallását adja vissza az az új fejlesztésű belsőfül-implantátum, amelyet hazánkban elsőként a Debreceni Egyetemen ültettek be. A beavatkozást a debreceni szakemberek a Varsói Orvosi Egyetem professzorával közösen hajtották végre.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem Klinikai Központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta: a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé – hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

A klinikaigazgató kiemelte: a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

Rezes Szilárd, aki a műtéteket a varsói orvostudományi egyetem szakembereivel közösen hajtotta végre, közölte: az egyetem klinikai központjában évente mintegy 25 cochleáris implantátum társadalombiztosítás által támogatott beültetésére van lehetőség.

Kazimierz Niemczyk, a varsói egyetem fül-orr-gégészeti klinikájának igazgatója hangsúlyozta: a piacon elérhető összes implantátum közül ebben az eszközben a legvékonyabb az elektróda, a fül mögötti processzor pedig a legkönnyebb, így ennek a beültetése jár a legkisebb műtéti beavatkozással.  

Nuber Arnold, az Oticon Medical magyarországi ügyvezető igazgatója közölte: az implantátum alapanyaga cirkónium és titánium, amelyek tökéletes ellenállást biztosítanak a külső behatásokkal szemben.

- Nagyon fontos és példaértékű a két egyetem, illetve a világcég összefogása. A tudomány, az egészségügy és az ipar együttműködésével a betegek érdekében történnek olyan eljárásfejlesztések, amelyek jelentősen javítják az életminőséget – fogalmazott sajtótájékoztatón Tőzsér József, az egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökeként és a Parlament Magyar Lengyel Baráti Tagozat tagjaként vett részt a programon. Kiemelte: azon túl, hogy a beavatkozás két kisgyermek életminőségén javított, a műtét a magyar-lengyel tudományos együttműködések és évszázados kapcsolatok szempontjából is meghatározó, valamint hozzájárul a Debreceni Egyetem egészségiparban és betegellátásban betöltött kiemelt szerepéhez.

MTI/Sajtóiroda