Ütőseink sikere a Virtuózokban

2019. június 11. - 09:25 A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból álló TanBorEn Trió nyerte meg a Kamara Virtózok versenyét. Az ütős fiatalok a hazai komolyzenei tehetségkutató után nagyszabású nemzetközi megmérettetésre készülnek.

Madaras Zoltán, Tóth Levente és Kerek Csombor széles zenei repertoárral mutatkozott be a zsűrinek és a nézőknek a Kamara Virtuózok 5 fordulójában. Játszottak többek között Johann Sebastian Bach-, Nebojša Jovan Živković-, Rüdiger Pawassar-műveket, ősbemutatóként adták elő Hodován Milán Lychee című darabját, valamint hallhattuk tőlük Tóth Péter Zsoldos szerenádját és Campagne Kahlua: Ez nem labda című, pantomim-jellegű darabját is a tehetségkutatóban.

A döntőben két kontinens zenei világát idézték meg produkcióikkal a debreceni Zeneművészeti Kar hallgatói. A klasszikus ütőhangszer szakon tanuló másodéves fiatalok célja éppen ez, hogy az ütőhangszerek sokszínűségét és azok rendkívül gazdag irodalmát bemutassák, illetve népszerűsítsék a kortárs magyar ütőhangszeres zenét.

A Kamara Virtuózokban nyolc együttes versenyzett: az Aeris Brass Quintet, a Custos Consort, a Flautica, a Harmónia utasok, a Pontasto gitárkvartett, Sárközy Lajos és zenekara, a Seven Sax és a TanBorEn Trio. Öt adásban a zsűri döntött a továbbjutókról, a végső megmérettetésen viszont már a nézők szavazatai döntöttek.

A TanBorEn kimondottan a Kamara Virtuózokra állt össze, bár a fiatalok korábban is zenéltek együtt a SONUS ütőhangszeres együttes tagjaiként duóban, kvintett és szextett felállásokban. Felkészülésükben Szabó István, a kar főiskolai tanára és Szalai Tamás tanársegéd segítette őket.


A trió a hazai mellett nemzetközi színtéren is a siker kapujában áll, miután a Kamara Virtuózokkal párhuzamosan egy olasz kamarazenei verseny első köréből is továbbjuttatták őket a nézők. A fiatalok az online verseny második fordulójára készítik éppen felvételüket. A trióktól kvintettekig terjedő mezőny legjobbjairól egy 16 tagú nemzetközi zsűri dönt majd, az eredmények július végére várhatók. A győztes nyereménye egy olaszországi koncertlehetőség.  

 

Sajtóiroda - TH