A járműipar jövőjéről tanácskoztak

2019. május 27. - 14:56 A Debreceni Egyetem az ipari partnerekkel a kutatás-harmonizáció alapjain működik együtt, miközben a várossal is szoros kapcsolatot tart az iparfejlesztési elképzelések megvalósításában. Ezt a sajátos struktúrát emelte ki köszöntőjében Szilvássy Zoltán rektor a Debrecen Drive járműipari fórumán.

Az ágazat aktuális kihívásaira keresték a válaszokat, valamint a legújabb fejlesztési irányokat, a digitalizációs, innovatív műszaki megoldásokat és a kutatás-fejlesztési elképzeléseket is bemutatták a Debrecen Drive keretében, „A járműipar jövője és a magyar gazdaság” címmel meghirdetett szakmai fórum résztvevői. Papp László polgármester a járműipar és Debrecen kapcsolatának új dimenziójáról beszélt 2018 nyarát említve, amikor a BMW bejelentette, hogy új európai gyárát a városban építi fel.

- Ez a bejelentés új fejlődési pályát jelölt ki Debrecen számára a gazdaságban, kutatásban, oktatásban, városépítésben egyaránt. Az elmúlt esztendőkben létrejött új munkahelyek száma meghaladta a 6 ezret, a beruházási érték pedig a 2 milliárd eurót, ami egészen különleges teljesítmény. Minősíti Debrecen gazdasági szerepét mind az országon belül, mind nemzetközi viszonylatban. Jelenleg 700 hektáron zajlanak ipari parki fejlesztési munkálatok, ebből 500 az észak-nyugati gazdasági övezetben, ami a BMW-gyárnak is helyet ad majd – ismertette köszöntőjében a polgármester.

A Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán a járműipar Debrecenbe településének egyedi vonatkozásait emelte ki.

- A nemzetközi nagyvállalatok magyar beszállítói körrel telepítik a különböző ágazatokat, kiemelten az autóipart Debrecenbe. A másik különleges tényező pedig az, hogy hazánk második legnagyobb városában az ország egyik legnagyobb egyetemét is megtalálják. Nem véletlen, hogy a polgármester és a Debreceni Egyetem vezetése ipar-, város- és egyetemfejlesztési témákban együtt szokott nyilatkozni, gyakran az ipari partnerekkel együtt. Az egyetem ars poetica-ja, hogy az iparral kutatás-harmonizáció alapjain működik együtt, miközben a város- és iparfejlesztés terén is hasonlóan szoros kapcsolatot tart a várossal és a vállalatokkal. Ez a fajta kooperáció Magyarországon még úttörőnek számít – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A konferencia résztvevőit Kósa Lajos országgyűlési képviselő is köszöntötte. Benkő Tibor honvédelmi miniszter „A haderőfejlesztés jövője – Válaszok napjaink kihívásaira” címmel tartott előadást, majd György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár ismertette a járműipari akciótervet. Szó volt még a szakmai fórumon a hálózatba kapcsolt közlekedés jövőjéről, a tudás alapú társadalom szakképzési stratégiájáról, valamint az elektronikus fizetés jövőjéről is.

A Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. első alkalommal megrendezett járműipari seregszemléjéhez a Debreceni Egyetem a szakmai, tudományos programokkal csatlakozott. Bács Zoltán kancellár a program megnyitóján hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság helyett egyre inkább a járműipar lesz az integrátor a régióban. Nem mint összeszerelő, hanem mint innovációs forrás, fejlesztést generáló vállalat. A Debreceni Egyetem nagy erőkkel készül az új iparvállalatok érkezésére, részt vett a kormányelőterjesztés készítésében, amitől a debreceni közép- és felsőfokú oktatás jelentős fejlődését várják.

A kétnapos Debrecen Drive nagy sikert hozott: több mint 25 ezer látogatót vonzott a kiállított 500 különböző közlekedési eszköz, a közönségtalálkozók, a Magyar Honvédség, az Országos Mentőszolgálat, a Rendőrség, Tűzoltóság, a NAV, az AKSD és a DKV bemutatói, valamint a drive show-k. Tekintettel az idei sikerre, a szervező Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. már a jövő évi Debrecen Drive dátumát is kitűzte, 2020-ban május 30-án és 31-én rendezik az ország legmozgalmasabb járműipari seregszemléjét.

Sajtóiroda-TH