"Ezüstös" kosarasok

2019. május 15. - 13:45 A Debreceni Egyetem női és a férfi kosárlabdacsapata is ezüstérmet szerzett a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) döntőjében. A finálét május 13-án és 14-én harmadik alkalommal rendezték meg Debrecenben.

Négy női és négy férfi gárda mérkőzött meg egymással az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban hétfőn és kedden. A Debreceni Egyetem együttesei mellett a nőknél a Széchényi István Egyetem, a Közgáz SC és a TFSE, a férfiaknál pedig a Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület, a TFSE és a Miskolci Egyetem csapata jutott az országos döntőbe.

- Egyéves munkán vannak túl a csapatok. A kosárlabda egyetemi bajnokság elég különleges, hiszen ez az egyetlen olyan sportág, ahol heti rendszerességgel versenyeznek az együttesek az őszi és a tavaszi félévben. Majd a keleti és a nyugati első négy helyezett játszik a döntőbe jutásért - ismertette Varga Katalin, a DEAC technikai igazgatója, a Debreceni Egyetem testnevelő tanára.

Az egyetemi kosárlabda-bajnokság döntőjének 2015 és 2016 után ismét Debrecen adott otthont. 

-  A város és a Debreceni Egyetem többször bizonyította már, hogy bármilyen sportesemény jó helyen van itt, ez köszönhető egyrészt a támogató vezetésnek és elismerése a jól képzett szakembergárda munkájának. Nagy siker az is, hogy 2024-ben Debrecen és Miskolc rendezi az Európai Egyetemi Játékokat (EEJ) - hangsúlyozta a hétfői megnyitón Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója.  

A MEFOB döntőjében a Debreceni Egyetem mindkét csapata a második helyen végzett. A hétfői sikeres elődöntők után a keddi fináléban Jávor Barna és Kovács Adrián együttese is alulmaradt a jóval esélyesebb TFSE ellen. A nők 69-53-ra, a férfiak pedig 82-67-re kaptak ki. 

A Debreceni Egyetem kosarasai közül Göttlinger Anna és Foltin Blanka, illetve Pollák Balázs is bekerült az All Star, a torna legjobb játékosainak csapatába.

Sajtóiroda