Sokszínűség az informatikában

2019. április 15. - 13:46 A szakma sokféleségét mutatják be a Debreceni Egyetem Informatikai Karának hétfőn kezdődött kétnapos rendezvényén. A 20. Informatikai Szakmai Napokon a hallgatók valamennyi szakterületről tájékozódhatnak az előadásokon és a cégek standjainál.

- Ma már nem informatikusokat keres a munkaerőpiac, hanem egy-egy szakterületen jártas szakinformatikusokat, több mint 20 szakmában. A képzés során és itt a Szakmai Napok programsorozatán is az a célunk, hogy ezt a sokféleséget mutassuk meg a hallgatóknak, hogy viszonylag hamar tudjanak orientálódni, eldönthessék, hogy a sokféle speciális szakterület közül melyikkel foglalkoznak alaposabban, melyikben szereznek nagyobb jártasságot - mondta Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja.

Az április 15-én és 16-án rendezett szakmai napokon valamennyi szakterületről hallhatnak előadásokat az érdeklődő diákok. Az idei programon 35 cég vesz részt és 56 előadás hangzik el.

A hallgatók a két nap alatt a legújabb technológiákkal, az aktuális szakmai témákkal ismerkedhetnek, a több mint 20 standnál pedig a cégek képviselőitől kaphatnak tanácsokat karrierjük elindításához, és próba állásinterjúkon is részt vehetnek.

A tapasztalatok szerint az informatikusok hamar el tudnak helyezkedni, ezért is nagyon népszerű a képzés.

- Az informatikusok nagyon keresettek a munkaerőpiacon, az Informatikai Kar képzései iránt is folyamatosan nő az érdeklődés, soha ennyi elsőhelyes jelentkező nem volt, mint idén. A mostani felvételi statisztika szerint több mint 800-an jelölték meg első helyen a kar képzéseit - tájékoztatott a dékán.

A kétnapos programon most először a Magyar Nemzeti Bank és a MÁV is részt vesz, illetve az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézete és a DEHÖK Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottsága is megjelenik.  Idén is lesznek angol nyelvű előadások, és a középiskolásoknak is szerveztek programot.

A szakmai napok visszatekint a múltba is. Rendeznek például kiállítást régi számítógépekből és lesz Retro Game Day.

A rendezvény hétfői megnyitóján átadták az Arató Mátyás ösztöndíjakat. Ebben a félévben az Informatikai Kar 4 hallgatójának ítélték oda az 50 ezer, illetve 100 ezer forintos díjat.

Sajtóiroda - CzA