Szarka Pince Borvacsora

2021. november 25. 18:00 A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiája szervezésében folytatódik a DELÍRIUM gasztro-sorozat Borvacsora programja.

Időpont: 2021. november 25. csütörtök 18 óra. Vacsorakezdés: 18:30.
Helyszín: Agrár Vip Terem (Debrecen, Böszörményi út 138.)

A különleges borvacsorán a Szarka Pince borásza Szarka Dénes és séfje Barátki Lóránt mutatkozik be. bemutatkozásában kerül megrendezésre.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Winelovers, 100 LEGJOBB MAGYAR BOR 2021, a Szarka Pince 2017-es évjáratú Tokaji 6 puttonyos aszú borát választotta Magyarország legjobb borának!

Furmint, sárga muskotály, hárslevelű aszú 200 gramm természetes maradékcukorral, Mádról, egy organikus pincészet kínálatából!

Célunk a már világhírű mádi pincészetek borainak elhozása Debrecenbe, s mellé séfek által a borhoz készített ételek harmóniájának bemutatása.

A borvacsora kedvezményes ára: 21.000 Ft/ fő
(A fenti ár a 2021. november 22-ig beérkezett és pénzügyileg rendezett jelentkezésekre vonatkozik. November 22-ét követően a rendezvény ára 24.000 Ft)

Mád földrajzi fekvésének és geológiájának kialakulása 14-15 millió évvel ezelőtt kezdődött a Pannon-tenger mélyén. A tektonikus lemez a mai Bodrog folyótól nyugatra emelkedni kezdett, tovább repedezett és hatalmas területen indult meg a vulkanizmus. Mádon a talajalkotó kőzetek a riolit, ami a megszilárdult vulkán lávája, vagy riolit tufa. Több millió éven át folyt utóvulkáni tevékenység és a tufa tovább alakult: kvarc, kaolin, bentonit és illit jöttek létre, valamint Mád legfontosabb ásványa a zeolit. A zeolit kristályos szerkezete lehetővé teszi, hogy a szőlő gyökere minél inkább megközelítse az alapkőzetet, így ásványi elemekben gazdag környezetben tudja felvenni a nedvességet. Ezeken az alapkőzeteken alakult ki a talaj, amelyben a szőlő is él. Mádon jellemző a vörös agyag talaj, amelyet a köznyelv csak „nyiroknak” hív.

Településünkön mintegy 1200 ha szőlő díszlik. A pincészet jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodik Mádon a Juharos, Dancka, Szilvás, és Suba dűlőkben.

Célunk az olyan természethű borok készítése, melyek a mádi területekre jellemző karakteres, ásványos, határozott savkarakterrel rendelkező ízvilágot bemutatják. E cél érdekében idős ültetvényeken, alacsony tőketerhelés mellett, organikus növényvédő szerekkel dolgozunk. A pincében csak saját élesztővel, enzimek nélkül, kézi Kossuth prés segítségével dolgozzuk fel a termést.

Jelentkezés: madiborakademia@unideb.hu
Tel: +36 30 9 435 623
Kémeri Péter

Dokumentumok: