Eredményes fehérjekutatások

2021. szeptember 20. - 11:29 Új gyógyszereket is fejleszthetnek a Debreceni Egyetem most zárult négyéves kutatásának eredményei alapján. A PHARMPROT kutatóhálózatban mintegy 100 szakember vizsgálta a fehérje-kölcsönhatásokat. A 900 millió forintos projekt eredményeiről eddig 61 nemzetközi közlemény jelent meg.

- Ahhoz, hogy a betegségeket gyógyítani tudjuk lényeges, hogy megismerjük a sejtben lezajló folyamatok molekuláris mechanizmusait. A magasabbrendű fehérjeszerveződések daganatokban, neurodegeneratív betegségekben, például az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kórban is szerepet játszanak, hatásmechanizmusaik azonban nagyrészt ismeretlenek. Ez a projekt azzal az ambíciózus céllal jött létre, hogy a sejtbiológia legújabb eredményeit a gyógyszerkutatásban alkalmazzuk, és ezáltal új irányokat, új távlatokat nyissunk meg ezen a területen – mondta a pénteki zárórendezvényen Fuxreiter Mónika, a projekt szakmai vezetője, a DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi tanára.

A most zárult négyéves kutatás a magasabb rendű molekuláris szerveződéseket létrehozó fehérje-kölcsönhatások vizsgálatával foglalkozott. Olyan molekuláris kapcsolatokat írtak le, melyek önmagukban alkalmasak sejtorganellumok létrehozására, és vizsgálták az ezeket alkotó rendezetlen fehérjeszakaszok tulajdonságait. A projekt által elért eredmények új gyógyszercélpontok azonosításához vezethetnek.

- A Debreceni Egyetem biokémiai, biofizikai, élettani, és kémiai kutatócsoportjainak összefogásával olyan konzorcium jött létre, amely alkalmas a modellrendszerek átfogó vizsgálatára. A cél a fehérjeszerveződések és kölcsönhatások molekuláris szabályozó mechanizmusainak feltárása és az ezeken alapuló, gyógyszerkutatásban is közvetlenül használható szűrőmódszerek kidolgozása – tájékoztatott Szatmári István projektvezető, a DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi docense.

A kutatók egy része a vírusokkal foglalkozott, virális fehérjék, elsősorban a proteázok tulajdonságait vizsgálták például a HIV vírusnál és a koronavírusnál.

- A projekt során a kutatócsoportunk elsősorban a retrovirális proteázokkal foglakozott, mint az AIDS betegségért felelős HIV vírus enzime. Vizsgáltuk a HIV fertőzöttek kezelésében alkalmazott gyógyszermolekulák lehetséges mellékhatásait hasonló vírusokra, illetve a humán fehérjékre. Új kísérletes mérési eljárásokat, vizsgálati módszereket dolgoztunk ki az enzimek mechanizmusának hatékonyabb tanulmányozására – ismertette Mótyán János, a DE ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet adjunktusa.

A projektben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, illetve a Természettudományi és Technológiai Kar 12 kutatócsoportjában mintegy 100 kutató, oktató, PhD hallgató vett részt. Az eredményeket eddig 61 nemzetközi közleményben foglalták össze, és a vizsgálatok 9 közreműködő fiatal kutató doktori fokozatszerzésének alapjául szolgáltak. A projekt során több, a fehérjekutatáshoz szükséges modern eszközök is beszereztek.

“A gyógyszerkutatás újabb irányai: peptid-fehérje kölcsönhatások a magasabb rendű fehérjeszerveződések szabályozásában- PHARMPROT teaming” című (GINOP-2.3.2-15-2016-00044) projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mintegy 900 millió forinttal támogatta.
A projekt lezárult ugyan, de a szakemberek folytatni szeretnék a kutatást, és bíznak abban, hogy munkájukhoz további támogatásokat kapnak a jövőben.

Sajtóiroda - CzA