Együtt a jövő mérnökeiért

2021. július 09. - 10:19 Kihelyezett Mechatronikai Tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és az NI, új fejezetet nyitva ezzel az egyetem és az amerikai vállalat együttműködésében. Az erről szóló megállapodást július 8-án, csütörtökön írták alá az intézmény és a cég képviselői.

Az együttműködésnek jelentős gyökerei vannak, hiszen a 20 éve a városban működő, legmagasabb technológiai és tudásigényű vállalat már a kezdetek óta fontos szerepet vállalt a magyar felsőoktatásban, azon belül is elsősorban a Debreceni Egyetem (DE) műszaki, technológiai képzéseiben. Ennek köszönhetően az NI és az egyetem kiemelkedő jelentőségű oktatási, kutatási programokat valósított meg.

- A Debreceni Egyetem számára fontos, hogy segítse az új és újabb együttműködéseket, hiszen ennek szellemében lehet bővíteni az intézmény képzési portfólióját, létrehozni új szakokat, fejleszteni az infrastruktúrát, ami mind azt a célt szolgálja, hogy az itt végző hallgatók kellő szakmai tapasztalatot szerezve tudjanak elhelyezkedni munkavállalóként – fogalmazott Ailer Piroska, a DE műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán létrehozott mechatronika szak alapításában is döntő szerepet vállalt az NI.

- Az ötlet megszületésétől annak megvalósulásáig együttműködtünk a cégnél dolgozó mérnökökkel, akik értelemszerűen nem Debrecenben szereztek diplomát, hiszen ilyen jellegű képzésünk nem volt. Így öröm és siker is egyben, hogy mára már itt végzett mérnök munkavállalók aránya eléri az NI-nál az 50 százalékot – hangsúlyozta Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja.

A DE BSc-képzéseiben a tavaszi szemeszterben az NI által indított választható kurzus - kartól függetlenül – az egyetem egyik legsikeresebb tárgya volt, amelyet 7 kar 25 szakán 210 egyetemi hallgató választott.

- Mára világszerte globális problémát jelent a mérnökhiány, így fontos, megoldandó kérdés, hogy legyen elegendő számú, megfelelő szinten képzett szakmai utánpótlás a kutatások, fejlesztések elvégzéséhez. A kihelyezett tanszék tehát nem csak formalizálja, hanem egyben új lehetőségeket is kínál az NI hosszú távú műszaki céljainak megvalósításában – mondta Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

A magasabb szintű tudáskörnyezetben az egyetemisták valós ipari megoldásokkal találkoznak, MultiSIM és Ultiboard szoftverekkel tervezési szimulációkat hoznak létre, illetve nyomtatottáramkör-tervezéssel foglalkoznak. Az utolsó két szemeszterben a diákoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy projektmunkában az NI gyártási környezetében tanuljanak, ahol egy-egy termék megépítésének és tesztelésének részleteit sajátíthatják el. Az eddigi tapasztalatok alátámasztják az MSc-képzés NI-specializációjának eredményességét. Idén januárban már a harmadik évfolyam indult, és az első évfolyam diplomát szerzett fiataljai közül van, aki az NI mérnökévé vált.

- Ebben az innovatív képzési spektrumban a mechatronikai hallgatók olyan tudásanyagot szerezhetnek, amely nemcsak az NI, hanem az egész magyar elektronikai ipar szereplőinek jelentős előre lépést jelent a magasan képzett munkaerő alkalmazása érdekében – emelte ki Makkai Csanád, az NI Hungary Kft. gyártásmérnökségi igazgatója.

- A mechatronika tudománya a MECHAnika (gépészmérnöki tudományok), az elekTROnika (villamosmérnöki tudományok) és az informaTIKA (informatikai tudományok) hármasából született. Az elmúlt évek közös munkájának köszönhetően a DE Mechatronikai Tanszékén sikerülhet a gépészet, az elektronika és a programozás ötvözésével a rendszer-integrációs képességű mérnökképzést megvalósítani – tette hozzá Szemes Péter Tamás, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék mb. vezetője.

Az NI Hungary Kft. azt is vállalta, hogy az egyetemmel együttműködve kialakít egy 125 m² területű professzionális mérési környezetet. Debrecen egyik legnagyobb ilyen célú oktatási laborjában a hallgatók az NI hardver és szoftver elemeivel dolgozhatnak majd. A felsőfokú műszaki oktatás további támogatásaként pedig az NI 2030-ig elérhetővé teszi az egyetem számára korábban adományozott LabView licenc használatát, valamint határozatlan időre biztosítja a szakirányok számára a MultiSIM és Ultiboard szoftverek használatát.

A csaknem 25 millió forint értékű szoftvercsomagokhoz való kiterjesztett idejű hozzáféréssel, a labor kialakításával és a kihelyezett tanszék létrehozásával az NI és az egyetem a jövő mérnök képzése felé halad.

Sajtóiroda - BZs