GYGYK: bővülő nemzetközi kapcsolatok

2021. május 04. - 12:43 Tíz ország részvételével idén angol nyelven rendezte meg a Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. Az online tanácskozás a kar nemzetköziesítésének egyik meghatározó állomása.

A konferencia a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő, tehetséges gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel foglalkozó hazai és nemzetközi kutatóknak valamint szakembereknek nyújt lehetőséget, hogy bemutassák legújabb kutatási eredményeiket. Idén Horvátországból, Észtországból, Iránból, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából, Törökországból, valamint Spanyolországból csatlakoztak az online rendezvényhez, amelynek egyik kiemelt témája a pandémia oktatásra gyakorolt hatásának vizsgálata volt.

- A nemzetközi beszámolók alapján nagyon hasonlóak a járványhelyzet alatt összegyűjtött tapasztalataink. Az ilyen széleskörű megbeszélések nagyban felgyorsítják a már folyó kutatásokat továbbá segítik a közös „kiút” megtalálását – mondta Mező Katalin, a DE GYGYK Gyógypedagógiai Intézet adjunktusa a hirek.unideb.hu-nak.

A járványhelyzet miatt idén online megrendezett konferencián egyebek mellett a testi, mozgásszervi fogyatékossággal élők iránti attitűdformálásról, az autizmussal élő főiskolai hallgatók tudományos támogatásáról, valamint a tanárképzés pedagógiai gyakorlatának a szociális előítéletekre gyakorolt hatásairól hallhatott előadást a mintegy hatvan szakember.

- A tanácskozás rámutatott, hogy jelentősen megnőtt az igény a témában tartott széleskörű nemzetközi egyeztetésekre. A kar és a szervezésben partner Különleges bánásmód Interdiszciplináris Szakmai folyóirat ezért azt tervezi, hogy a jövőben a hagyományosan megrendezett konferencia mellett, önálló, angol nyelvű tanácskozást is tart. Ezzel is nagyban segítve a kar nemzetközi megismerését – tette hozzá Mező Katalin.

A GYGYK a krakkói II. János Pál Pápai Egyetemmel közösen szervezi következő nemzetközi rendezvényét május 17-én, amelynek fő témája a család és az oktatatás kapcsolata lesz.

Sajtóiroda - ÉE