Denevérek az ablakban

2021. február 02. - 11:41 Négyszáz denevért mentettek ki a Debreceni Egyetem Főépületének ablakai közül a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar természetvédelmi akciócsoportja a napokban. Az állatok a Nagyerdő idős fáinak odúiban találtak új menedéket.

Egy nyitva hagyott ablakon keresztül repültek be az állatok a Debreceni Egyetem Főépületének harmadik emeletére. A XII-es számú előadó előtti ablakok, azonban korántsem jelentettek biztonságos fedezéket számukra.

- A betévedt denevérek a vészhangok miatt egymás után követték társaik. Az egymásra zsúfolódott állatoknak a világos helyen, a nappali és éjszakai hőmérsékletingadozás mellett minimális esélyük lett volna a túlélésre – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kövér László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) adjunktusa.

A szakember szerint a Nagyerdő közelsége miatt nem meglepetés, hogy az állatok az egyetem épületeiben keresnek menedéket. Az akciócsoportot többször hívták már a denevérek miatt a Klinikákhoz vagy éppen a Zeneművészeti Karra, ahol éppen zenekari próba közben egy tanteremből kellett befogni a repülő állatokat.

- A denevérek még mindig riadalmat okoznak az emberek között, miközben olyan ökoszisztéma-szolgáltatók, akik hat hónapos aktív időszakuk alatt napi 500-1000 darab szúnyogot fogyasztanak el. A városokban folyamatosan megfigyelhető a populációk számának csökkenése, a denevérek megóvása érdekében a szakemberek a nagyobb kolóniák befogadására alkalmas denevértornyokat, vagy odúkat helyeznek ki– fejtette ki az adjunktus. Hozzátette: ilyen kisebb méretű menedékhelyek az Egyetem téren és a DE MÉK Böszörményi úti campusán is találhatóak.

A most csapdába esett denevéreket nagy elővigyázatosság mellett, egyenként pakolták sötét dobozokba, és szállították át a Nagyerdőbe.

- Nem szerencsés megzavarni a téli hibernáció alatt a denevéreket. Az állatban így kiváltott stressz ugyanis később a pusztulásukat is okozhatja. A négyszáz apró repülő emlős között többen rossz állapotban voltak. Csak reménykedhetünk, hogy az új, csendes és rejtett menedékükben sikerül átvészelniük a telet – jegyezte meg Kövér László.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar adjunktusa hangsúlyozta: egyetlen egyedhez is érdemes szakembert hívni.

Hazánkban 28 denevérfaj fordul elő. A közönséges törpedenevér a városokban az egyik leggyakrabban előforduló repülő emlős. A mindössze 3- 5 centiméter hosszú, 5-10 gramm tömegű kisállat ideális téli hibernációjához közel állandó, hűvös hőmérsékletre és sötét pihenőhelyre van szükség.

Sajtóiroda-ÉE