A ZK oktatóit díjazták

2020. december 17. - 11:53 A kortárs magyar zene terjesztéséért kapott elismerést az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Irodától Ittzés Tamás, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hegedű- és kamarazene oktatója, valamint Puskás Levente, a ZK szaxofontanára.

A szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei minden évben kiválasztják azokat a zenepedagógusokat, akik saját területükön országosan is kiemelkedő szakmai tevékenységet végeznek, pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére.

A két évvel ezelőtt alapított díjat idén a komolyzenei kategóriában a Debreceni Egyetem két oktatója is megkapta.

Puskás Levente huszonkét éve tanít, 2007 óta dolgozik a DE Zeneművészeti Karán. Szerinte kiemelkedő jelentőségű a díj, amit sok ezer kiváló zenepedagógus közül csupán öten kaphatnak meg az adott évben.

- A legjobb ötbe bekerülni óriási elismerés. Nagyon szeretek tehetséges fiatalokkal dolgozni, közben én is tanulok, tudatosabbá válok a munkámban. Egyetértek azzal, amit az Artisjus igazgatója – idézve Schumann szavait – az átadón mondott, miszerint a mester nem tanítványokat nevel, hanem leendő mestereket. Az a cél, hogy velem egyenrangú, vagy nálam jobb zenészeket képezzek. Abban, hogy idáig eljussak, nagyon sokat köszönhetek a napokban elhunyt Király Mártának, aki 2007-ben a ZK dékánhelyettese volt, és az országban elsőként alapozta meg a szaxofon oktatását. Ő hívott a Debreceni Egyetemre. Hálás vagyok Váradi Juditnak, a ZK művészeti menedzserének is, aki zongoristaként sokat segített, rengeteget dolgoztam és dolgozok együtt vele – mondta a szakember.

Puskás Levente megjegyezte, a szaxofon sokáig nem volt népszerű a klasszikus hangszerek között, a zeneiskolákban is kevés növendék tanult a hangszeren, s mivel nem volt közkedvelt, a zeneszerzők sem komponáltak rá. Mostanra azonban a fiatalok felfedezték, folyamatosan bővül a repertoár, és a magyar zeneszerzők is kezdik megtalálni a hangszerben rejlő lehetőségeket.

Ittzés Tamás 29 éve tanít, ebből tizenhárom évet a Zeneművészeti Karon töltött el zenepedagógusként. A hegedű- és kamarazene oktató számára a tanítás örökölt hivatás, már a szülei is pedagógusok voltak, a felmenői között pedig sokan büszkélkedhettek zenei érzékkel. A tanítás számára olyan, mintha erre a feladatra született volna. Szakmai munkájában fontos, hogy a modern hangzás felé is terelje a fiatalokat.

- Bármit csinálok, ha koncertezek, akkor is próbálok tanítani a színpadon. A darab előtt érdekességeket mondok a műről azért, hogy beavatott legyen a közönség. Sokan idegenkednek a kortárs magyar zenei iránytól, a zenei oktatási intézmények többségére jellemző, hogy nagyon ortodox a repertoár. Hangszeres versenyeken kerülnek elő rendszeresen ezek az új művek, a napi munkában, a vizsgákon azonban alig szerepelnek ilyen darabok. Szerintem meg kell ezekre érni, s bár a fiatalok egyelőre kevésbé nyitottak, idegen tőlük a modern hangzás, azon dolgozom, hogy ez megváltozzon. Örülök, ha a munkám nyomot hagy az emberekben, jó érzés, amikor személy szerint engem keresnek meg a leendő hallgatók – fogalmazott Ittzés Tamás.

Az Artisjus a zenetanárok mellett előadóművészeket is díjazott komoly- és könnyűzenei kategóriákban. Az elismeréseket online konferencián adták át a legjobbaknak. 

Sajtóiroda - BZ