Online TDK a Debreceni Egyetemen

2020. november 17. - 15:28 Magyar és külföldi hallgatók részvételével idén online rendezte meg hagyományos Tudományos Diákköri Konferenciáját (TDK) a Debreceni Egyetem. A legjobbak jövőre részt vehetnek az országos megmérettetésen is.

Az intézmény kari szinten évente megszervezi tudományos konferenciáját, ami lehetőséget biztosít a tehetséges külföldi és hazai hallgatók számára, hogy angol és magyar nyelven bemutatkozhassanak kutatási eredményeikkel. Idén a járvány miatt kialakult helyzetben a megszokott, személyes prezentációk helyett a karok TDK-vezetése egységesen az online rendezés mellett döntött.

A konferenciára a hallgatók tudományos területenként különböző elvárásoknak megfelelően készítették el és nyújtották be dolgozataikat, amelyet szakmai bizottság bírált el. A helyezést elért hallgatók munkáját ösztöndíj formájában is elismerik, emellett a legjobbak részt vehetnek 2021-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is.

Gazdaságtudományi Kar

A november 11-én megrendezett Kari Tudományos Diákköri Konferencián a hallgatók összesen 24 pályamunkát mutattak be öt tagozatban: Humán erőforrás gazdálkodás és világgazdaságtan (6 dolgozat), Kereskedelem és marketing (6 dolgozat), Sportmenedzsment (5 dolgozat), Vállalati és ágazati gazdaságtan (7 dolgozat) és DETEP tagozat (6 előadás). A Gazdálkodástudományi Kar TDK-konferenciáján eredményesen szerepelt hallgatók a tervek szerint négy szekcióban (Agrártudományi, Informatikatudományi, Közgazdaságtudományi, illetve Testnevelés-és Sporttudományi) fognak részt venni a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 

Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar

A jövő évi tavaszi XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia kari fordulóját november 11-én rendezték a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon, a rendkívüli helyzetre való tekintettel ugyancsak online. Tíz hallgató ismertette prezentációját, szakmai felkészültségük színvonalát mutatja, hogy valamennyi résztvevő továbbjutott a 2021-es OTDK-ra.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

Műszaki Kar

Az online TDK keretében a dolgozatban megfogalmazott eredményeket egy 10 perces szabadelőadásban mutatta be november 12-én hat szekcióban – környezetmérnöki, épületgépészeti és létesítménymérnöki, gépészmérnöki, műszaki menedzsment, építőmérnöki, valamint mechatronika – 22 hallgató, köztük nyolc, angol nyelvű képzésben résztvevő diák. A konferenciára a hallgatók egy minimum 20, maximum 60 oldalas tudományos dolgozatot készítettek és nyújtottak be, amelyet szakmai bizottság bírált el.

- A Tudományos Diákkör keretében elvégzett munka, a dolgozat megírása és az eredmények prezentálása jó lehetőséget biztosít a hallgatóknak arra, hogy későbbi tudományos munkájukhoz rutint szerezzenek a publikálás és személyes előadás terén – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Lakatos Ákos, a kari TDK elnöke.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 

Informatikai Kar

A Informatikai Karon november 12-én tartották a Tudományos Diákköri Konferencia kari megmérettetését.

- Idén az IK 8 hallgatója 7 dolgozatot nyújtott be a kari TDK-ra, a népszerű témák között volt a mélytanulás és a neuráis hálók. A zsűri végül 6 pályamunkát tartott érdemesnek arra, hogy azokat bemutassák az OTDK Informatikatudományi Szekciójában – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Baran Sándor, az Informatikai Kar tudományos és pályázati dékánhelyettese.

Az online konferenciát figyelemmel kísérte az Informatikai Kar több ipari partnere is, akik mind a karon folyó tantermi oktatásban, mind a gyakorlati képzésben közreműködnek.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

 

Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

A november 17-i kari online diákköri konferencián 28 dolgozatot mutattak be a hallgatók öt – állattenyésztéstudományi, növénytermesztési és növénybiológiai, növényvédelmi, természetvédelmi valamint vadgazdálkodási – szekcióban. A bíráló bizottságok munkájában összesen 20 tag vett részt, akik zömében a kar oktatói, de a megmérettetés színvonalát emelte a szakmai szervezetektől bírálóként közreműködők munkája is.

A szekcióelnökök értékelése alapján az előadások magas színvonalúak voltak, és a prezentációk összeállítása a hallgatók jártasságát bizonyította. A nyertesek benevezhetnek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójába. A 35. OTDK Konferenciát 2021. áprilisban Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen rendezik.

Bővebb információ és a nyertesek névsora ide kattintva olvasható.

Sajtóiroda