Online Lélekmelengető a DEENK-ben

2020. május 18. - 12:39 Rendhagyó sorozattal készül a közelgő vizsgaidőszakra a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara (ZK) és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A Lélekmelengető alkalmak hétfőtől egy héten át online zenés élményt nyújtanak a vizsgákra készülőknek.

A több éves múltra visszatekintő zenés koncertsorozat a DEENK és a ZK ifjú tehetségeinek eseménysorozata, amelynek keretében hónapról-hónapra ismert szerzők darabjait adják elő a hallgatók a könyvtár tereiben.

- A Lélekmelengető azt jelképezi, hogy a könyvtár egy élő közeg, ahol az emberek és az információk találkoznak, ahol a magányos kutatástól a közösségi élményig sok mindenre van tér. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy az egyetemi polgárok, vagy a város bármely pontjáról érkező debreceniek megálljanak és feltöltődjenek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi.

A DEENK főigazgatója hozzátette, hogy a Lélekmelengető két nézőpontból is szimbolizálja a közösségépítést: egyrészt a mini-koncerteken összegyűlők interakcióba lépnek egymással, kialakul egy visszajáró közönség, másrészt az Egyetemi Könyvtár és a Zeneművészeti Kar közötti együttműködés is jelentős mindkét fél számára. A DEENK szolgáltatási palettájára a hallgatói bemutatkozás lehetősége oktatástámogatási szerepként került fel. Ezt az eszmeiséget szeretné folytatni a könyvtár – ezúttal online módon – az ifjú művészek közreműködésével.

- A zenei élmény megteremtésének legfontosabb eszköze az élőzenei hangverseny, ennek pótlására jelenleg online koncertközvetítések színesítik életünket. Természetesen a zene nem varázsszer, ugyanakkor érzelemkiváltó hatását mindenki ismeri – mondta el portálunknak Váradi Judit művészeti menedzser.

A Zeneművészeti Kar docense hozzátette: az inger- és élményszegény helyzetben mentális egészségünk megőrzése érdekében kihasználva a zenehallgatás relaxáló, energizáló, stresszoldó terápiás hatását, a rendhagyó térben folytatódó Lélekmelengető alkalmak kiváló programlehetőséget biztosítanak. Korábbi kutatásunkban a vizsgált alanyok nagytöbbsége azt válaszolta, hogy azért hallgat zenét, mert örömöt okoz neki.

Az öt napon keresztül jelentkező tartalmakat a DEENK és a Zeneművészeti Kar Facebook-oldalán követhetik a vizsgákra készülők és a zenebarátok.

A program:
Hétfő: Telemann- No.3 Fantázia (Előadja: Kovács Kamilla - fagott)
Kedd: Victor Morosco - Blue Caprice (Előadja: Palkó Csanád - szaxofon)
Szerda: J.S. Bach - Allemande BWV.995 (Előadja: Pátyánik Kamilla - gitár)
Csütörtök: Claude Debussy - Apparition (Előadja: Losonczki Andrea - ének)
Péntek: Romain Perda - Hommage Au Telescope-Hubble (Előadja: Kerek Csombor - vibrafon)

Sajtóiroda