Négy gólt szerezve nyertük meg a rangadót!

Nem sorjáztak a számunkra kedvező előjelek a szombat esti DEAC-Csíkszereda mérkőzés előtt. Ellenfelünk mostanáig ugyan jóval kevesebb, összesen 40 pontot gyűjtött a mieink 47 pontjával szemben, de nem feledhettük, hogy nyolc találkozóval kevesebbet játszottak a mieinknél. Ráadásul szorgos munkával egyre-másra pótolták az elmaradt mérkőzéseiket, Debrecenbe is egy hét meccses sikersorozat után érkeztek meg. Ahogyan azt korábban már részleteztük, a szeredai együttes játékereje az egyik legerősebb (ha nem a legerősebb) az ERSTE Ligában, és nem csak minőségi székely hokisokkal, hanem rendkívül tapasztalt és képzett légiós kontingenssel is rendelkeznek.  Ezúttal mind a két vezetőedző a csatársort igyekezett megerősíteni, a csíkiak légiósai közül egy kapus és egy hátvéd – Szamankov és Loginov – maradt ki, míg a debreceni oldalon Filbrandt nem öltözött, Kozma és Pisarik viszont is ott volt a kezdőben.

Az 1. harmad kezdetén a vetélytársak keményen beleálltak a meccsbe. A mieink néhány másodperc elteltével máris tesztelték László Arnold éberségét, majd a kitörő Dalecky esett át a vendégkapuson, de szerencsére nem történt sérülés. Nagy volt az iram, szikrázóan kemény összecsapások zajlottak a jégen, komolyabb helyzetek azonban nem alakultak ki. 03.46-nál Becze kapott két percet, a fórt azonban hárították a vendégek. A hátrány leteltével azonnal támadásba lendültek, ám a hazai védelem jól állt a lábán. A szeredaiak keményen letámadtak, az alapvonalunk mögé is elkísérték a korongot felhozó játékosainkat, nehezen tudtunk építkezni. A 11. percben többen is megtámadták a tisztázó Hetényi Zolit, a bunyó szerencsére nem tartott sokáig, a vendégek részéről Becze és Tousignant, a mieinktől Berta és Bogesic került a büntetőpadra. 11.39-nél Papp Szabolcs ült ki, de ez az előny is kimaradt. 15.20-nál végre megtört a jég, Hári indította remekül a kontrát, középre adását a jól érkező Kozma vágta be. A játékvezetők rövid videózás után szentesítették a találatot. A harmad utolsó előtti percében Kozma és Wishart küzdött, a debreceni támadó szabálytalankodott a hatalmas termetű szeredai védővel, kiállították. A hátrányban Molnár száguldott végig a pályán, a szólót azonban megfogta a vendégek hálóőre. 19.13-nál Blackwater váratlanul kiegyenlített, döntetlen állással ért véget az első etap.

A 2. játékrész elejét Maylan és Kiss Roland is a büntetőpadon töltötte, de a jégen is zajlottak az események. Úgy tűnt, a vendégek nem veszik komolyan a mieink gyors ellenakcióját; nagyszerű Kloz-Dalecky-Novotny háromszögelés után Novotny újra vezetéshez juttatta az egyetemistákat. 23.02-nél Kuleshov pöccintette a rövidbe Berta átadását, az ellenfél védői lemaradtak az akcióról. 24.14-nél Szűcsre fújtak rá egy 2 perces kisbüntetést, két és fél perccel később az ellenféltől Láday következett. A hátrányban sem álltak be védekezni a mieink, ügyesen tartották a korongot, a két gyors találatunk érezhetően megfogta a vendégcsapatot. A 30.38-nál a semmiből szépítettek, egy kontra végén Sándor kotorta be a hálónkba a pakkot. A bekapott gól nem vette el a debreceniek támadó kedvét; röviddel később Izacky lódult meg, a szólót azonban László hárította. Több jó lehetőségünk is kimaradt, miközben újra erőre kaptak a vendégek. A 34. percben Hetényi Zoli óriásit védett Yellow Horn szólójánál, a harmad végét is iszonyú keményen megnyomták a csíkiak, de a mieink védelme nagyokat mentett és némi szerencsénk is akadt végre.

A 3. harmadra még feljebb tudott kapcsolni a szeredai legénység, nagy nyomás alatt voltunk a védekező harmadunkban. A mieink többször is ügyesen kombináltak, de a lövéseink java része a szeredai kapus mamutját találta el. Kapóra jött, hogy 47.44-nél Sallót kiszórták 2 percre, mert a debreceniek keményen beleálltak az emberelőnyös játékba. Türelmes forgatás után Izacky értékesített egy kipattanót, végre elmozdultunk az egy gólos különbségről! Ez a viszonylagos nyugalom nem tartott sokáig, 50.09-nél Becze váratlanul betalált középtávolról, megint feljöttek szorosra a vendégek. 51.58-nál Casaneanu kapott 2 percet, de ezt a fórt nem sikerült gólra váltani. A harmad végéig kiegyenlített játék folyt a jégen, a mieink védelme nyilván ez alatt sem unatkozott. 57.58-nál a szeredai kapus lekorcsolyázott, 6 az 5 ellen támadott az ellenfél, majd 59.05-nél Jason Morgan időt kért. A csíki szakvezető a legdörzsöltebb légiósait küldte a jégre, de ez sem segített, nem tudták a mérkőzést hosszabbításra menteni.

Ahogyan az várható volt, David Musial legényei hatalmas csatát vívtak a Liga egyik bajnokjelölt együttesével. Úgy tűnik, hogy a mieinknek sikerült kilábalni a hullámvölgyből; nem csupán elszántan és keményen, hanem eredményesen is hokiztak, négy találatot szereztek, ezekből egy ráadásul emberelőnyös szituációban született. Valamennyi játékosunk nagyot küzdött, Hetényi Zoli 94,23%-os védési hatékonysággal járult hozzá a szép sikerhez. Az értékes győzelemnek köszönhetően a srácok ismét felléphettek az ERSTE Liga tabellájának 2. helyére.

A hazai csapat részéről David Musial vezetőedző tekintett vissza a találkozóra.

Nagyon fontos győzelem volt a mai, hiszen három vereség után sikerült egy nagyon erős Csíkszeredát legyőzni. Nagyon boldog vagyok emiatt, ahogyan a srácok is. Természetesen ismét csak előre tekintünk” – értékelt David Musial.

2021.01.23. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 120
DEAC – Sport Club Csíkszereda 4-3 (1-1, 2-1, 1-1)
Gólszerzők: Kozma, Novotny, Kuleshov és Izacky, illetve Blackwater, Sándor és Becze

 =Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló

The post Négy gólt szerezve nyertük meg a rangadót! appeared first on DEAC.