A közeli infravörös mikroszkópiával történő celluláris dynomikai adatbázis rendszer kutatás-fejlesztési feladatainak megvalósítása

2017. szeptember 07.
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A VARIATECH CONSULTING KFT., A DIKFK DEBRECENI INFORMATIKAI KUTATÓ-FEJLESZTŐ KÖZPONT SZOLGÁLTATÓ NON-PROFIT KFT. ÉS A DEBRECENI EGYETEM KONZORCIUMA A KÖZELI INFRAVÖRÖS MIKROSZKÓPIÁVAL TÖRTÉNŐ CELLULÁRIS DYNOMIKAI ADATBÁZIS RENDSZER KUTATÁS-FEJLESZTÉSI FELADATAINAK MEGVALÓSÍTÁSÁRA 465 MILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLT

A konzorcium a „Hosszú távú celluláris monitoring rendszer és dynomikai adatbázis ipari felhasználású sejtvonalak fiziológiai jellemzőinek meghatározásához” c. projekt megvalósításához vissza nem térítendő támogatásban részesült a „K+F versenyképességi és kiválóság együttműködések” című, GINOP-2.2.1- 15 kódszámú pályázati kiíráson. (Projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00044).

A projekt jelentős része egyedi sejtek megfigyelését is szolgáló képalkotó eszköz kifejlesztése köré épül.  Célja egy kisméretű, de nagy felbontó képességgel rendelkező time-lapse mikrofotográfiás képalkotó rendszer létrehozása, mely egy kontroll és több kezelt sejtminta egyidejű megfigyelését teszi lehetővé. A képalkotó rendszert a sejtek tapadó- és életképességének, osztódásának, pusztulásának (apoptózis, nekrózis), folyamatos rövidebb (néhány óra) és hosszabb idejű (több hetes) mérésére használják. A rendszer alkalmas a kutatásban használt ipari törzsek tesztelésére, szelektálására és speciális körülmények között is működtethető.

A felvétel-szinkronizált, alacsony fototoxicitású, közeli-infravörös megvilágító rendszer többrétegű minták vizsgálatát is lehetővé teszi. A projekt további célja egy alakfelismerő adatbázis létrehozása, mely az információ átvitel felső (DNS) szintjén vizsgálja a toxikus elváltozásokat.

A konzorciumvezető, Variatech Consulting Kft. az egyetemi partner munkacsoport kutatásai alapján fejleszti a végtermékként szolgáló képalkotó eszköz előállításához szükséges hardverelemeket. A konzorciumvezető Kft. a képalkotó rendszer eszközfejlesztési folyamataival egyidejűleg fejleszti a projekt egyik céljaként kitűzött adatbáziskezelő rendszert, amelyet az egyetemi partner tölt fel adatokkal.

A Debreceni Egyetem az általa beszerzett referencia CHO sejtvonal hosszú távú vizsgálatát végzi infravörös time-lapse videomikroszkópiával, elemzi a kapott képeket, a konzorciumi partner által átadott készülék prototípusával ellenőrzi a referencia CHO vonal releváns paramétereit. Az egyetemi kutatócsoport adatbázisba foglalja a sejtvonalak hosszútávú stabilitását befolyásoló tényezőket, a vizsgálatot kiterjeszti az ipari relevanciával bíró emlőssejt tenyészetekre, megvizsgálja a rendszer alkalmazhatóságát citotoxikológiai és drug-screening területeken. Az adatbázis alapján predikciós algoritmust hoz létre a CHO sejtek genetikai változásainak stabilitásra gyakorolt hatásainak vizsgálatához. Az egyetemi kutatócsoport mikrobiológiai adatbázist hoz létre a vizsgált ipari élesztő és fonalasgomba törzsek releváns paramétereiből.

A DIKfK Kft. feladata a prototípus integrált szoftverrendszeréhez tartozó biológiai és matematikai modellek kidolgozása, ipari hasznosításának előkészítése, valamint a prototípus integrált szoftverének elkészítése.

 

Az elkészült termék piacát várhatóan humán- és emlőssejtekkel dolgozó, bioreaktorokat üzemeltető cégek, alkalmazott biotechnológiai kutatást folytató piaci szereplők, alapkutatást folytató, celluláris dinamikai megközelítésben értelmezhető vizsgálatokat folytató piaci vagy akadémiai intézmények, hazai és nemzetközi szinten működő közép- és felsőoktatási intézmények teszik ki.

A projekt megvalósítása 2017. augusztus elején kezdődik, és várhatóan 2020 nyarán fejeződik be.
 

Közzététel dátuma: 
2017. szeptember 29.