Finisben a digitális tananyagfejlesztés

2021. július 30. - 09:30 Pályázati forrásból három év alatt csaknem 50 digitális tananyag készül el a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A munka várhatóan szeptemberre ér véget, így a tartalmak a tanév kezdetétől már elérhetőek lesznek a hallgatók számára.

A fejlesztéssel a kar célja a hagyományos oktatási ismeretek modernizálása és a digitális kor kihívásainak is eleget tevő, önálló feldolgozásra is alkalmas új tartalmak fejlesztése. 

A tananyagok palettája szinte a Bölcsészettudományi Kar (BTK) teljes képzési spektrumát átfogja: a különböző angol, német, francia, olasz, orosz nyelvfejlesztési, szaknyelvi, kultúratudományi anyagok mellett az irodalom, a történelem és a műelemzések világába kalauzoló digitális tartalmak is készülnek.


- A tananyagok újdonsága egyrészt abban rejlik, hogy nagy részük nem a szó hagyományos értelmében vett tankönyv, nem lineárisan felépített, és nem kizárólag szövegszerű formában közvetít tudást egy-egy ismeretkörhöz, hanem ismeretblokkokból áll – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csatár Péter. A BTK dékánhelyettese kiemelte: ezek a modulok egyszerre többféle formában - írott, audio- és videó formátumban - tesznek hozzáférhetővé ismereteket, amelyek önmagukban, a többi modultól függetlenül is feldolgozhatók. Így könnyebben variálhatók, bővíthetők és a hallgatók is könnyebben dolgozzák fel őket, hiszen interaktív kérdésbankok, kiegészítő ismeretekre mutató linkek, oktatói narrációval ellátott diasorok is segítik a tudás elsajátítását és begyakorlását. 

- Másrészt a fejlesztett tananyagok az egyetemi e-learning felületen egy kifejezetten ennek a pályázatnak fenntartott címen érhetők el, és a jogosultságok megléte esetén feldolgozható, letölthető formában is hozzáférhetőek – hangsúlyozta Csatár Péter. 


Az online tananyagok további előnye, hogy a hallgatók számára lehetővé teszik, hogy saját tempó szerint haladva végezzék el az adott kurzust. 

Jelenleg 32 tananyag található feltöltve a https://elearning.unideb.hu/ oldalon, és még további 20 készül el őszre, így már a 2021-22-es tanév kezdetétől várják a hallgatókat a különböző tárgyakhoz kapcsolódó tartalmak digitális formában.

A tananyagfejlesztés az „EFOP-3.4.3-16-2016-00021 A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” pályázat keretében valósul meg.

Sajtóiroda – BZs