Bábművészet a gyermeknevelésben

2021. június 17. - 12:58 A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának külső oktatási helyszíne lesz a debreceni Vojtina Bábszínház. A két intézmény között évek óta fennálló szakmai kapcsolat a szerdán aláírt együttműködési megállapodással tovább szélesedik a pedagógiai képzésben.

A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (GYGYK) valamennyi szakját érinti a gyakorlatorientált művészeti képzés átformálása. Bábjátékelmélet és -gyakorlat, bábterápia, érzékenyítés és bölcsőszínház azok a kurzusok, amelyek hangsúlyosabb szerepet kapnak a karon folyó oktatásban.

-  A pedagógusképzés számos alapszakán, valamint a felnőttképzés bizonyos területein kiválóan hasznosítható a bábpedagógia, a báb mint művészeti eszköz. Az együttműködés révén illeszkedik egymáshoz az elmélet és a gyakorlat, emellett a hallgatók művészeti érzékenységét, a művészetek iránti fogékonyságát is növelni tudjuk – mondta el Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja.

A most aláírt megállapodás nyomán a bábpedagógia, a drámapedagógia, a művészettel nevelés a legkisebbeknek, valamint a gyermek- és ifjúsági irodalom képzések egy része történik majd a nagymúltú bábszínházban.

- Kisgyermekkorban nagyon fontosak a művészetekkel kapcsolatban szerzett tapasztalatok, mert ezek a találkozások később meghatározzák a gyermek viszonyát a kultúrával, a színházzal. Az oktatásban a művészet olyan segítséget tud adni a pedagógusok kezébe, amely felszabadítja a gyermeket. Ezek az eszközök nagy sikerrel használhatók a tehetséggondozásban, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésében – hangsúlyozta Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója.

A Vojtina Bábszínház bekapcsolódik a kar gyermekjogok terültén végzett országos kutatásába is. A száz óvodapedagógus bevonásával zajló projekt keretében néhány – szakmai zsűri által kiválasztott – gyermek történetét viszi színpadra a bábszínház a következő évadban.

Sajtóiroda - ÉE