DE-siker a NAK TechLabon

2021. május 10. - 14:40 Első helyen végzett hallgatói ötlet kategóriában a Debreceni Egyetem kéttagú csapata a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab innovációs verseny országos döntőjében. A fiatalok azt remélik, hogy ötletükből a közeljövőben működő, sokak által használt eszköz lesz.

Hét hazai egyetem csapata jutott be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab nevű egyetemi ötletverseny döntőjébe, amelyet Budapesten, a kamara épületében tartottak. Ezen a résztvevők mezőgazdasággal kapcsolatos találmányaikat mutatták be. Négy csapat ötlet, három prototípus kategóriában prezentált a szakértőkből álló zsűrinek. 

Az ötletek között az első helyre rangsorolt debreceni egyetemi csapat, az AgroFly tagja, Joó Balázs, a DE Gazdaságtudományi Kar vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatója elmondta: ősszel született egy gondolata, amelyet társával, Harangi Rolanddal, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar növényorvos szakos hallgatójával fejlesztve olyan pilóta nélküli légi járművet terveztek, amely a halastavak halait jelentősen pusztító kormoránok elűzését szolgálná. Az eszköz ezen felül a mezőgazdasági területek őrzésére is alkalmas lehet.  

A részletek kidolgozásához segítséget helyben elsősorban Mag Zoltántól, a Debreceni Egyetem Kancellária munkatársától, illetve egy hajdúszoboszlói haltenyésztéssel foglalkozó vállalkozótól kaptak, de a NAK is segítette őket agrárszakmai és üzletfejlesztési mentorálással a verseny keretein belül.  

A háromfordulós verseny döntője a Cápák között című tévésműsorhoz hasonlóan zajlott, előbb négy perces prezentáció keretében nemcsak az ötlet részleteit kellett bemutatni, hanem a megvalósításához nélkülözhetetlen üzleti-, vállalkozási tervet is. Ezt követően a zsűri villámkérdéseket tett fel, melyek megválaszolására összesen két percük volt a csapatoknak. Intézményünk hallgatói mindkét részben remekül szerepeltek. 

– Sokat készültünk és nehéz verseny volt, mások is nagyon jó, eredeti ötletekkel jelentek meg – fogalmazott Joó Balázs.  

A fiatal ötletgazda arról is beszámolt, hogy a találmánynak egyelőre még hiányzik a műszaki rajza és nincs prototípusa. Ennek ellenére társával együtt abban bíznak, hogy sikerül olyan üzleti partnert találni, aki ebben lehetőséget lát, így a közeljövőben kézzel fogható, sokak által használt termékké válik a gondolat.  

Sajtóiroda – OCs