Új otthon épül a gyógyszerészkarnak

2021. március 29. - 13:23 A gyártást, kutatást és oktatást egyedülálló módon ötvöző komplexumba költözhet a tervek szerint 2023-ban a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara. A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a GYTK új épülete a DE Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában épül fel.

Szilvássy Zoltán rektor a projektnyitón kiemelte, hogy egy olyan létesítmény jön létre, amely az oktatási és kutatási feladatok mellett a kisszériás gyógyszer-, medical food- és táplálékkiegészítő-gyártás révén az ipari igényeket is kiszolgálja.

- A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara az elmúlt évtizedekben a gyógyszeriparban meghatározó, karokon átívelő kapcsolatrendszert hozott létre a Természettudományi és Technológiai Karral, valamint az Általános Orvostudományi Karral, amelyhez az egyetem gyógyszeripari klasztere biztosította az ipari tevékenységhez szükséges szakértelmet és tapasztalatot. Ennek révén a DE kulcsszereplésével folytatódhat az ágazat jelentős fejlődése, ezzel akár egy európai szinten is meghatározó multidiszciplináris központ jöhet létre – hangsúlyozta az egyetemi vezető a pénteki online projektnyitó rendezvényen.

Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a GYTK új épülete lesz a hatodik elem az egyetem Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában a már épülő Innovációs Központ, illetve a tervezés alatt álló a Pilot Oltóanyagüzem, a Nemzeti COVID-vakcina, a Nemzeti Oltóanyaggyár és a Járműipari Laboratórium mellett.

- Hosszú évek óta készülünk rá, hogy az egészség-, gyógyszer- és élelmiszeripart szolgáló profilt adjunk az intézményi ipari parkjának. Ennek jelentős eleme lesz ez a 7,5 milliárd forintos projekt, ahol a GYTK olyan otthonra talál, ami az oktatási és kutatási intézmény mellett egy gyártóüzem is lesz. Hiszünk benne, hogy ez tovább erősíti a Debreceni Egyetem egészségipari tevékenységét – fogalmazott a kancellár.

Az online rendezvényen részt vett Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese elismerően beszélt az új fejlesztésről, ami tovább erősíti az intézmény tudásbázis szerepét.

- Ez egyedülálló és speciális lehetőséget teremt arra, hogy az oktatás és kutatás direkt ipari környezetben valósuljon meg. A program egy integrált fejlesztés része, ami még erősebb láthatóságot ad a Debreceni Egyetemnek mind hazai, mind nemzetközi szinten – jelentette ki Sebők Katalin.

Az eseményen – melyen részt vett Prépost Eszter, a projekt szakmai vezetője is - Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató középüzem létrehozása és a Gyógyszerésztudományi Kar építésének rövid és hosszú távú perspektívái címmel Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánhelyettese tartott előadást.

Prezentációjában kiemelte, hogy jelentős stratégiai tervezés és munkaerőpiaci felmérés előzte meg a projektet. A komplexum 3000 négyzetméteres földszintjén egy szilárd gyógyszerforma (tabletta, kapszula) gyártására alkalmas gyorsreagálású, GMP-minősítésű középüzem és egy táplálék-kiegészítőket gyártó IFS Food részleg lesz. Az I. és II. emeleten összesen 5000 négyzetméter lesz az oktatási terület (tanszékek, előadó és szemináriumi termek, beleértve a gyógyszerfejlesztő laboratóriumokat), és itt kap helyet az Egészségipari Intézet.

A GYTK dékánhelyettese kitért rá, hogy a karnak a 2003-as alapítás óta nincs saját épülete, de reményeik szerint a 20 éves évfordulót már az új létesítményben ünnepelhetik, amely, hallgatóbarát, modern környezetet biztosít a növekvő hallgatói létszámmal, dinamikusan fejlődő GYTK-nak.

- Az új létesítmény legnagyobb előnye, hogy a hallgatók a gyógyszergyártás teljes vertikumát egy helyen tudják elsajátítani. Az órákon tanult ismereteket a gyógyszertechnológiai laborokban próbálhatják ki, majd a kutatás-fejlesztési tevékenység eredményét le is tudják gyártani a középüzemben – emelte ki Bácskay Ildikó.

A mintegy 7,436 milliárd forintos projekt 2021. január 1-jén indult, és 2023. június 30-áig tart. Az új létesítmény tervezésére hamarosan megjelenik a közbeszerzési kiírás, azt követően – szintén közbeszerzési eljárásban – választják ki az építési kivitelezőt.

Sajtóiroda - TPL