Együttműködési megállapodást kötöttek

2021. február 09. - 08:50 Az oktatás és kutatás mellett a nagy pontosságú VHM szerszámgyártás és a nanotechnológiás szerszám-bevonatolás területén megvalósuló közös fejlesztési tevékenységre is kiterjed az a megállapodás, amelyet a MIKRON cégcsoport és a Debreceni Egyetem képviselői írtak alá hétfőn.

- A Debreceni Egyetem képzési és kutatási profiljának stratégiai területe a műszaki képzés – részben az intézmény törekvései, részben a térségbe települő iparvállalatok által generált kereslet miatt. Ebben a helyzetben minden fél számára előnyös ez az együttműködés, melyet a cégcsoporttal kötünk. A KKV-k mindig is fontosak voltak a Debreceni Egyetem számára, hiszen a megfelelő humánerőforrás képzése mellett tudományos hátteret is biztosít az intézmény a cégeknek – fogalmazott Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese az együttműködési megállapodás hétfői aláírásán.

Hozzátette: az egyetem értékes elméleti tudásbázisával, széles kutatási tapasztalatával és laboratóriumi eszközparkjával járul hozzá az együttműködés sikerességéhez.

Tanyi Bertalan, a MikronTech Kft. ügyvezetője az aláírás kapcsán elmondta, hogy a MIKRON cégcsoport szellemi tőkéjének biztosításával – elsősorban a képzésben történő lehetséges részvétellel és gyakorlati hely felajánlásával – segítené a hallgatókat az oklevél megszerzéséhez szükséges gyakorlati ismeretek elsajátításában.

A cégvezető kiemelte, hogy a cégcsoport nyitott a Debreceni Egyetem hallgatóinak szakmai gyakorlatra történő fogadására, illetve diplomamunka vagy disszertáció készítési feladatok biztosítására – akár a németországi anyacégeknél is.

A megállapodás célja, hogy az egyetemi és a vállalati szakemberek együttműködve hozzájáruljanak az ipari fejlesztési projektek megvalósításához kutatás-fejlesztési, oktatási, tudományos, ipari és egyéb területeken – különösképpen a jármű- és építőipar tekintetében – a műszaki képzésben rejlő szakmai potenciál ismeretében. Az együttműködés keretében szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs célok közös megvalósítása, elsősorban a nagy pontosságú VHM szerszámgyártás és a nanotechnológiás szerszám-bevonatolás területén.

A megállapodás nyomán a MIKRON cégcsoportnál megvizsgálják a foglakoztatott nagy gyakorlati tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező mérnökök bekapcsolódásának lehetőségét a Debreceni Egyetem műszaki oktatásába – elsősorban a gépgyártás-technológia területén. Emellett a távlati célok között szerepel egy járműipari mérőlabor felállítása, amelyhez a cégcsoport kész vállalni tesztszerszámok és mérőeszközök – elsősorban bemutatási, oktatási, kísérleti feladatok ellátására – történő biztosítását.

A rendezvényen elhangzott, hogy a MIKRON cégcsoport hajdúnánási érdekeltségeire is tekintettel vizsgálja az együttműködési lehetőségeket a gyógyvízre épülő idegenforgalom területén.

A hétfői eseményen a cégcsoport tagvállalatai - Mikron Kft., EFT Kft., MikronTech Kft., Pannon PLATIT Kft. – is bemutatták tevékenységüket.

Sajtóiroda - TPL