Fejlődő Sportcampus a Dóczyn

2020. december 17. - 13:30 Az új székek már a helyükön vannak, és épül a lelátót fedő tetőszerkezet is a DEAC-pályán. A Debreceni Egyetem Dóczy József utcai sportkomplexumának felújításával az oktatás és a versenysport is új helyszíneket és jobb feltételeket kap.

Egyre látványosabb a DEAC-pálya megújulása: a lelátókon már elhelyezték a vadonatúj ülőhelyeket, az egyetemi futballcsapat mezének színével harmonizáló, fekete-fehér műanyagszékeket szereltek fel, a szurkolók biztonsága érdekében pedig a lelátók elé horganyzott acélkorlátokat építettek.

A DEAC-pálya a fejlesztés révén alkalmas lesz minden másodosztályú labdarúgó-mérkőzés megrendezésére. A mindkét oldalról fedett, összesen 1600-1700 nézőt befogadó lelátókon a futballmérkőzésekre látogató drukkerek kényelmesebben, komfortosabb körülmények között biztathatják majd az egyetemi csapatot. A beruházás keretében egy új, 24 négyzetméteres, forgatható eredményjelzőt szereltek fel a sporttelepen egy interaktív Led-kivevítőfal formájában, ami nem csak a mérkőzéseken, hanem az oktatásban és a szórakoztatásban is szerepet kap. 

A jövőben az esős napok sem akadályozzák majd a szurkolást. December elején kezdte meg a kivitelező a lelátók fölötti, acélszerkezetű tető építését, jelenleg a tartószerkezeteket szerelik a helyükre. A fejlesztés során vendégszektort is kialakítanak, amely szintén fedett lesz. Az íves tetőszerkezet követni fogja az alatta lévő lelátó kialakítását. A tervek szerint a lelátók ponyvaszerkezettel történő lefedését még ebben az évben befejezi a kivitelező Társ-95. Kft. Ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvétel.

Folyamatban van a füves focipálya kapu mögötti területén egy futballspecifikus fitneszpark építése is, amit különleges, helyben öntött gumiburkolattal (EPDM) látnak el.

A lelátó és a pálya környékének korszerűsítése mellett hamarosan bővítik a sporttelep főépületét is annak érdekében, hogy a létesítményt nagyobb létszámú oktatási tevékenységre lehessen használni, valamint újabb lelátókat alakíthassanak ki. Az új, több mint 1100 négyzetméternyi hasznos alapterületű épületrészekbe a tantermek mellett irodákat, öltözőket, raktárhelyiségeket is terveztek.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte : a DEAC-pályán zajló fejlesztés következő fázisaként Sportcampussá alakul a Dóczy József utcai komplexum, a mindkét oldalról bővülő főépület kívül és belül különleges és egyedi lesz.

- A DEAC történelmi múltja, a szakosztályok élvonalbeli, valamint egyéb sikerei is indokolják a fejlesztéseket. Nem mellékesen az egyetem számára a sport és a sporttudomány stratégiai fontosságú területek, ez is egyedivé teszi az intézményt az országos felsőoktatási piacon. A DEAC létesítményei egy ideje megérettek a korszerűsítésre, a labdarúgó pálya fejlesztését a focicsapatunk NBII-es szereplése kifejezetten indokolta is. Szintet lép az egyetemi klub ezzel a beruházással, miközben az oktatási lehetőségek is újabb szegmenssel bővülnek – fogalmazott a kancellár.

A jelenleg zajló átalakításokat az EMMI Sport Államtitkárság által koordinált 235 millió forintos infrastrukturális támogatásból valósítják meg a Dóczy József utcai sporttelepen. A műemlékjellegű lelátó és annak funkcionális bővítése a D2030 fejlesztési stratégia keretében bővülhet és újulhat meg. A beruházás várhatóan jövőre indulhat el.

Sajtóiroda - BZ