Kampány a túlélésért

2020. október 16. - 14:42 Online figyelemfelkeltő kampányt indított az egészségügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara. Az újraélesztés nemzetközi világnapjához kapcsolódó akció célja a hallgatók ismereteinek bővítése.

A kórházon kívüli újraélesztések túlélési aránya Európa-szerte mindössze 6-10 százalék. Ennek oka, hogy az emberek félnek, nem mernek laikusként, a szükséges tudás nélkül segítséget nyújtani az arra szoruló, földön fekvő személynek. Ezen a helyzeten javítana a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara az Instagramon indult online kampányával. Az újraélesztés világnapja kapcsán a kar hallgatóit szeretnék megszólítani, mivel az a cél, hogy leendő egészségügyi dolgozókként ezek a fiatalok minél hamarabb megismerjék az újraélesztés legalapvetőbb fogalmait és szabályait.

Az esemény szakmai koordinátora, Deák Máté Sándor elmondta: egy tesztben kérdezik meg a hallgatókat az újraélesztésről. A kampány feladata elsősorban az ismeretterjesztés.

- Arra hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hogy merjenek segíteni, mert jó lenne növelni a túlélési arányt. Már most látszik, hogy a tesztet kitöltők többsége tisztában van az alapokkal, így például a harminc mellkas-kompresszióval. Ha nem jó megoldásokat jelölnek meg, a helyes válasz megjelenésével azonnal tanulnak is. Az egészségügyhöz közelálló hallgatók jelentik célközönségünket, ezért szeretnénk fontos információkkal segíteni őket. A kampány részeként egy szelfis kihívásra is buzdítjuk a diákokat, piros, vagy fehér ruhában kell képeket posztolniuk, ezzel is az újraélesztésre ösztönzik az akcióban résztvevőket. Emellett az Országos Mentőszolgálat idei figyelemfelhívó videóját is megosztjuk – tájékoztatott a szakmai koordinátor.

A kampányt a kar Instagram-oldalán indították, mivel a tapasztalatok szerint az első és másodéves hallgatók már inkább ezt a közösségi felületet használják. Az október 16-án kezdődött akcióhoz egy héten át lehet csatlakozni.

Sajtóiroda - BZ