Akadémiai székfoglaló

2020. szeptember 30. - 12:52 A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karának (BTK) két professzora: Debreczeni Attila és Hoffmann István kedden tartotta akadémiai székfoglaló előadását Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.

Debreczeni Attila, a DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet professzora „Széphalom: egy emlékezethely születése” címmel tartott székfoglalót.

Hoffmann István, a DE BTK Magyar Nyelvtudományi Intézet professzora pedig „Adat és elmélet a Kárpát-medence korai ómagyar kori nyelvi viszonyainak vizsgálatában” címmel tartott előadást.

Az ülést S. Varga Pál akadémikus, az MTA I. osztály nemrég megválasztott elnöke vezette, aki ugyancsak a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet professzora.

A Debreceni Egyetem magyar szakos képzésért felelős két intézetében immár öt akadémikus: négy irodalmár és egy nyelvész folytat oktató-, kutató- és tudományos tevékenységet, ami nemcsak a bölcsészettudományt tekintve egyedülálló az országban, hanem más tudományterületekkel összehasonlítva is páratlannak mondható.

Debreczeni Attila és Hoffmann István akadémikusok korábban a Bölcsészettudományi Kar ünnepi tudományos ülésén is bemutatkoztak székfoglaló előadásukkal a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában tartott eseményen.

Sajtóiroda - BZs

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás