Biztonságban a könyvtárban

2020. szeptember 23. - 16:14 Megújult környezetben, új technikai megoldásokkal, de a kialakult vírushelyzetre tekintettel jelenleg szigorú szabályozással, több korlátozó intézkedéssel fogadja olvasóit a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

Az erősödő járványhelyzet miatt a hallgatók, oktatók, kutatók biztonsága érdekében a DEENK dolgozói és a látogatók is csak maszkban tartózkodhatnak a könyvtárak tereiben. A bejáratoknál kézfertőtlenítőket helyeztek el, ezen túl a technikai eszközök – számítógépek, fénymásolók –tisztításához fertőtlenítő kendőket is biztosítanak.

- Korlátozzuk az ügyfélszolgálati pultoknál tartózkodás mértékét, és törekszünk a papír- és érintésmentes ügyintézésre – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi. A DEENK főigazgatója kiemelte: a személyes találkozások mellőzésével elektronikus úton lehet beiratkozni, a különböző határidőket hosszabbítani, dokumentumot raktárból kikérni, emellett legújabb szolgáltatásként mostantól már a könyv-előjegyzéseket is elektronikusan lehet leadni.

- Az Egyetem téren a Főépületben (BTEK) és a Kassai úti Campus könyvtárban 24 órás könyvvisszavételi pontokat alakítottunk ki, ahová bármely egységünkből kölcsönzött köteteket vissza lehet hozni – tette hozzá a főigazgató.

– A tavaszi tapasztalatokat figyelembe véve, amikor a könyvtár szolgáltatásait fokozatosan, de igen rövid idő alatt kellett átalakítani úgy, hogy a legfontosabb funkcióinknak eleget tudjunk tenni, több olyan módosítás is történt, ami nem vészmegoldás, hanem előremutató fejlesztés volt, és amely tapasztalatokat a mostani helyzetben is tudjuk hasznosítani – fogalmazott Karácsony Gyöngyi.

A DEENK továbbra is működteti az info@lib.unideb.hu email címet, ahol tájékoztatást kérhetnek az olvasók. Március és június között az email cím forgalma a korábbi sokszorosára emelkedett: több mint 2 és fél ezer ide befutó kérést kellett kezelni, amelynek kiszolgálására átszervezték a könyvtár munkatársainak feladatkörét, erre a területre csoportosítva az erőforrásokat.

Június végétől van ismét lehetőség a könyvtár látogatására, a mostani időszak azonban újabb intézkedéseket követelt, amelyekről bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/covid-19-intezkedesek oldalon olvasható.

Sajtóiroda - BZs