Bolyai-ösztöndíj fiatal kutatóknak

2020. szeptember 09. - 15:33 A Debreceni Egyetem tíz fiatal kutatója folytathatja tudományos munkáját a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának támogatásával. A nyertesek listáját a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján hozta nyilvánosságra.

Az MTA 1996-ban alapított Bolyai-ösztöndíja segíti és ösztönzi a már jelentősebb eredményeket elért fiatalokat kutatómunkájuk folytatásában, valamint MTA-doktori értekezésük megírásában, és a tudományos cím megszerzésében. A pályázat valamennyi tudományterületen és tudományágban benyújtható.

Az egy, két vagy három évre elnyerhető Bolyai-ösztöndíj odaítéléséről a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma dönt. A nyertesek a támogatás idejére havi 124 500 forintos támogatásban részesülnek.

Kiegészítéseként a jelentkezők pályázhattak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által gondozott, a Bolyai-ösztöndíjhoz kapcsolódó Bolyai+ ÚNKP-ösztöndíjra is, amennyiben vállalják, hogy a támogatott időszakban a fogadó felsőoktatási intézményben kutatási tevékenységet végeznek, valamint hozzáférhetővé teszik tudományos kutatási, fejlesztési munkájuk eredményeit, kutatási módszertanukat megosztják a hallgatókkal, emellett szakkollégiumi, vagy egyéb oktatási kurzusokat tartanak. Ezzel további havi 200 ezer forintos támogatásban részesülhetnek a nyertesek.

A Debreceni Egyetem nyertes kutatói:
Általános Orvostudományi Kar - Székvölgyi Lóránt
Bölcsészettudományi Kar - Rákosi György
Műszaki Kar - Budai István, Lakatos Ákos, Máté Domicián
Természettudományi és Technológiai Kar - Baranyai Edina, Csarnovics István, Nagy Tibor, Pfliegler Valter Péter, Timári István

Sajtóiroda - BZs
forrás: mta.hu