Könyvtár újrafogalmazva

2020. szeptember 07. - 14:27 Hivatalosan is átadták a Debreceni Egyetem megújult Egyetemi és Nemzeti Könyvtárát. Az összesen csaknem 400 millió forintos ráfordítással megvalósult beruházásnak köszönhetően 21. századi megújult infrastruktúra várja a látogatókat.

Az Élettudományi Épület és Könyvtár hallgatói terei 59,4 millió, míg a Főépület Egyetemi és Nemzeti Könyvtár terei 170,7 millió forintból újultak meg.

„A Debreceni Egyetem felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése a gyakorlati és szakmai képzés megújítása érdekében” EFOP-4.2.1-16-2017-00015 projekt keretein belül az Élettudományi Könyvtár fejlesztésére informatikai- és szemléltető eszközöket is vásároltak 61 millió forint értékben. Az építési beruházásokat kiegészítve, a szükséges bútorok beszerzését az egyetem saját forrásból 81,7 millió forint összegben támogatta. Emellett egy modern, az automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt Radio Frequency IDentification (RFID) technológia beszerzésével egy további fejlesztés is megvalósult 16,7 millió forint saját forrásból. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a program ünnepi üléssel folytatódott a Főépület Aulájában.

- A megújult könyvtári terekben kényelmes személyes terek, csoportos tanulásra, rendezvények lebonyolítására, valamint tréningekre és műhelymunkára alkalmas helyszínek állnak rendelkezésre, mindez olyan informatikai háttérrel, amely teljes mértékben kiszolgálja az egyetemen folyó oktatómunkát – fogalmazott köszöntőjében Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora beszédében kiemelte: büszkék lehetünk az ország második számú nemzeti könyvtárában véghezvitt változásokra, amelyek minőségi előrelépést jelentenek valamennyi egyetemi polgára számára.

– A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) felsőoktatási intézményt kiszolgáló egységként az első az országban, ahol csaknem 6 és félmillió kötet áll a 17 ezer regisztrált felhasználó rendelkezésére. A mostani beruházás – amely ötvözte a tradíciót és az innovációt – 21. századi környezetet teremtett, amely hozzájárul a Debreceni Egyetem további fejlődéséhez – mondta Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár.

– A könyvtári terek megújulása mellett innováció jellemzi a DEENK-ben zajló munkát is, amelyet a 300 milliós pályázati támogatás mellett 100 millió forinttal támogatott az egyetem – fogalmazott Bács Zoltán.

A kancellár rövid beszédét követően átadta a megújult könyvtár jelképes kulcsát Karácsony Gyöngyi főigazgatónak.

– Az értékeket megőrizve gondolkodunk további új távlatokban, legfontosabb célkitűzésként szem előtt tartva, hogy látogatóink ne csak olvassanak, hanem tanuljanak és gondolkodjanak is. Ennek érdekében a megújult tereknek és az új technológiai eszközöknek köszönhetően a DEENK jelentős lépést tett a jövő könyvtárának megteremtése felé – fogalmazott virtuális bemutatója során a főigazgató.

A program zárásaként az ünnepi ülés résztvevői vezetéssel kísért sétán ismerkedhettek meg a csaknem 400 milliós beruházásnak köszönhetően megújult könyvtári terekkel.

Sajtóiroda - BZs