​​​​​Egészségváros az alapellátásért

2020. augusztus 18. - 13:02 A Debreceni Egyetem Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetét támogatják a szombati, Richter Egészségváros programmal. A gyógyszergyár kétmillió forintos adományát, illetve a rendezvényen összegyűlt összeget defibrillátor és gyermekfogászati szék vásárlására fordítják.

- Intézetünk missziója, hogy a debreceni gyerekeknek megtanítsa megőrizni legnagyobb értéküket, az egészségüket. Egészségfejlesztő szakembereink a felnőtteknek is folyamatosan szerveznek életmódváltást segítő programokat. Havonta tartanak például foglalkozást a cukorbetegeknek, a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek, illetve az alkoholról és a dohányzásról való leszokást is segítik szakemberek bevonásával – ismertette Papp Csaba, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetét igazgatója.

Papp Csaba hangsúlyozta: az intézethez tartozó egészségfejlesztési iroda a szűrővizsgálatok szervezésében is segít, de nagy jelentőségűek a különböző rendezvényeken végzett tömegszűrések is.

Az augusztus 22-i Richter Egészségváros elnevezésű programon is egész nap mérésekkel, szűrésekkel (prosztata-, csontritkulás-, bőr- és körömgombaszűrés, csontsűrűségmérés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, érszűkület-vizsgálat,) valamint tanácsadásokkal (nőgyógyászati-, memóriazavar-, depresszió- és szorongás-tanácsadás) várják a résztvevőket.

- Nagy várakozással készülünk a Richter Egészségváros programjára. A szervezők által biztosított számtalan programot a DAEFI saját helyszínnel egészíti ki, ahol fogápolási és fogszabályozási tanácsadással, szemészeti szűréssel és prevenciós játékokkal készülünk. A rendezvény amellett, hogy jó színtér a lakosság egészségtudatos nevelésére, azért is fontos, mert az összegyűlt adományból fejleszthetjük az intézményt. A debreceni felnőtt háziorvosi ügyelet részére defibrillátort, a gyermekfogászatnak pedig új fogászati széket vásárolunk – tette hozzá az intézet igazgatója.

A programokon való részvétel ingyenes, de minél aktívabb valaki, annál nagyobb mértékben járul hozzá az intézetnek szánt adomány gyarapításához. A Richter Gedeon Nyrt. két millió forintot ajánlott fel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetnek. Ezt az összeget a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért járó adományponttal növelhetik, hiszen a Richter pontonként 300 forinttal emeli az alapadomány összegét.

A rendezvény augusztus 22-én, szombaton fél 10-kor kezdődik a II. János Pál pápa téren. A köszöntőbeszédek után a két sátorban beszélgetéseket, motivációs előadásokat tartanak, többek között az egészséges táplálkozásról, a stroke utáni életről, a női egészségről, illetve a csontritkulásról, valamint bemutatkozik a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet. Emellett elsősegélynyújtás-bemutató és interaktív élményszoba várja a látogatókat.

Sajtóiroda - CzA