A sikerekről nosztalgiáztak

2020. augusztus 10. - 12:01 Az 1979-1980-as szezonban remekül sikerült a Debreceni Universitas Sport Egyesület debütálása. Az akkori csapat játékosai ismét találkoztak, és közösen elevenítették fel az emlékezetes idényt.

Az 1979–1980-as szezonban az NB II Keleti csoportjában indult az újonnan megalakult Debreceni Universitas Sport Egyesület (DUSE), amelynek labdarúgócsapata Nagykaposi Elemér edző vezényletével fogott hozzá a munkához. Az együttes várakozáson felül teljesített, és végül a negyedik helyen végzett, mindössze rosszabb gólkülönbsége miatt szorult le a dobogóról.

Ezt a szép időszakot elevenítették fel szombat délután a Debreceni Egyetem főépületében, a Karácsony Sándor teremben az akkori csapat tagjai. Volt miről beszélgetni, hiszen negyven év telt el.

Az esemény szervezője Anton Pál, a DUSE első technikai vezetője volt, és elsőként ő is köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Bács Zoltánnak, a Debreceni Egyetem kancellárjának.

– Nagyon örülök, hogy találkozhatunk és emlékezhetünk erre az időszakra. Sándor Misinek pedig azt köszönjük, hogy összefogja a debreceni labdarúgás kronológiáját. Több könyvet is létrehoztunk már közösen, most pedig a DEAC teljes történetének feldolgozásán dolgozik. Az első kötet tavaly szeptemberben jelent meg, és hamarosan a másodikat is kiadjuk – fogalmazott Bács Zoltán.

Jávor András, a DEAC elnöke elmondta, bár a DUSE létrehozása politikai döntés volt, de a játékosok teljesítménye felülírt mindent.

– Megérdemlitek, hogy emlékezzünk és megköszönjük az akkori teljesítményt. A DUSE-t a DEAC történetének szerves részeként tartjuk számon – hangsúlyozta Jávor András.

Sándor Mihály sporttörténész – aki a DEAC-ról és a DUSE-ról ír könyvet – elmondta: azok a vezetők és játékosok, akik részesei voltak ennek a korszaknak, nem tehettek arról, hogy megszületett ez a politikai döntés. Hozzátette, számára ez az összejövetel remek alkalom arra, hogy információkat gyűjtsön a következő kötethez.

Dr. Kormos Miklós a DUSE egykori szakosztályvezetője, később a Magyar Labdarúgó-szövetség orvosa szintén visszaemlékezett néhány mondatban a sikerekre.

A beszédek után a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a már elhunyt társaikról, Nyirkos Istvánról, Nagykaposi Elemérről, Szikszai Lajosról, Potyók Lajosról, Lutherán Kálmánról és Magyar Gáborról.

A DUSE keretének tagjai az 1979–1980-as szezonban: dr. Nyirkos István elnökhelyettes (professor emeritus), dr. Kormos Miklós szakosztályvezető, Nagykaposi Elemér edző, Szikszai Lajos pályaedző, Anton Pál technikai vezető, Magyar Gábor technikai vezető; Badi Miklós, Balla Ferenc, Bőzsöny János, Buglyó Imre, Burai István, dr. Csapó Kálmán, Csisztu Sándor, Eszterhai Miklós, Fidler Sándor, Homonnai László, Kegyes László, Kerekes Csaba, Kertész József, Kincses Sándor, Király László, Kiripolszky Károly, dr. Kiss Sándor, Kovács Imre, Lakatos István, Lutherán Kálmán, Maczkó Gyula, Makszin Miklós, Mező József, Pajna Zoltán, Pistár János, Potyók Lajos, Szabó István, Szabolcsi Péter, Tardi György, Ungvári Zsigmond, Vékony Gyula játékosok.

NyD