Kolivadászat

2020. július 30. - 09:44 Négy város, 1460 férőhely. Augusztus 12-ig jelentkezhetnek a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatói a kollégiumokba. Debrecenben 11, Szolnokon, Nyíregyházán és Hajdúböszörményben pedig egy-egy korszerű diákszállást kínál az intézmény a gólyáknak.

Albérlet vagy kollégium? A felvételi ponthatárok kihirdetése után újabb izgalmas időszak kezdődik a Debreceni Egyetem (DE) új hallgatói számára. Az intézmény korszerű kollégiumai az albérletekhez képest jóval kedvezőbb áron várják a hallgatókat.  A Debreceni Egyetem az összesen 4800 kollégiumi férőhelyből a következő tanévben 1460 helyet biztosít az elsősöknek. 

- A kollégiumi igénylőlapokat a koli.unideb.hu internetes portálon lehet elérni. A kinyomtatott és aláírt kérvényt a szociális igazolásokkal együtt kell benyújtani a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottságának postai úton. A kérelmeknek augusztus 12-ig kell beérkezni- tájékoztatta az hirek.unideb. hu portálnak Csiszár Imre, az Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetője.

A már hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok kollégiumi jelentkezése részben lezárult. Jelenleg az úgynevezett felsős eljárás jogorvoslati – méltányossági kérelmek elbírálása zajlik, a folyamat a hónap végén fejeződik be. A kollégiumi jelentkezések lezárása után a hallgatók e-mailben kapnak értesítést pályázatuk elbírálásáról.  

- Továbbra is a Campus Hotel és a Kossuth Lajos I-II. Kollégiumok egy- és kétágyas férőhelyei a legnépszerűbbek a jelentkezők körében, de egy enyhe túljelentkezést majdnem minden kollégiumunkban szinte valamennyi férőhelytípusnál tapasztaltunk a mostani felsős eljárásban – mondta az igazgató.  
A tapasztalatok szerint a hallgatók számára nagyon fontos a megfelelő sávszélességű és gyors internetelérhetőség. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a férőhelyek mintegy háromnegyedénél van WIFI hozzáférés. 

- Van, ahol konditerem, könyvtár, uszoda és szauna is működik, amelyek térítésmentesen, vagy kedvezményes áron elérhetőek a DE hallgatói számára. A kollégiumaink legfontosabb, valóban alapvető „szolgáltatása” azonban a védelmet és fejlődést biztosító kortárs közösség. A kollégiumi hallgatói szervezetek a Kollégiumi Igazgatóság támogatásával számos programmal teszik élményszerűbbé az egyetemi éveket - sorolta az igazgató.

A Debreceni Egyetem igyekszik megfelelni a növekvő minőségi elvárásoknak. Már most vannak olyan modern kollégiumi szobák, amelyek szállodai színvonalú ellátást biztosítanak. Az egyetem folyamatosan fejleszti, korszerűsíti a kollégiumokat. Az Arany Sándor Diákapartman és a Markusovszky Lajos III. Kollégium három emeletének teljes rekonstrukciója nemrég fejeződött be.

A járványügyi veszélyhelyzetben a DE Egyetemi Kollégiumi Igazgatósága kiemelt figyelmet fordított a hallgatók egészségének megóvására.

Sajtóiroda - ÉE