A kapusképzést segíti a DEAC edzője

2020. július 21. - 16:51 A DEAC férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője, Bíró Imre spanyol és mexikói kollégáinak tart online előadást július 23-án a kapusképzésről. A szakember célja, hogy minél több tudatosan játszó kézilabdakapust neveljenek világszerte.

A különböző kapusstílusokról tartott történeti áttekintés és a kiemelkedő kapusegyéniségek bemutatása után a modern, eredményes kézilabdához szükséges legfontosabb kapustulajdonságokról, többek között az alaphelyzet, a helyezkedés fontosságáról, az állóképességről, az erőről és a gyorsaságról beszél a szakember.

A különböző stílusjegyeket az ezeket képviselő kapusok példáján keresztül mutatja be, videókkal.

- Olyan apró, de nagyon fontos részletekre szeretnék rámutatni, amit a kapusedzők nagy része nem vesz észre. Például, hogy milyen a kapus egyensúlyhelyzete, támadja-e a labdát, vagy a védésnél behajlítja-e a térdét. Az ebben a témában a Debreceni Egyetemen végzett mérések eredményét is ismertetem az előadáson- tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t a DEAC vezetőedzője, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet kézilabda szakreferense.

Bíró Imre csütörtökön a Spanyol Kézilabda Edzők Szövetségének felkérésére egy továbbképzés részeként tartja meg előadását elsősorban mexikói és spanyol edzőknek (https://www.youtube.com/watch?v=NyDzKfKcmRg). A szakember elmondta, hogy a képzés legfontosabb célja, hogy tudatos kapusokat neveljenek.

- Vannak olyan edzők, akik lehet, hogy kiváló kapusok voltak, de nem tudják átadni a megszerzett tudásukat. Nem készítik fel a tudatos játékra a sportolókat. Ebben szeretnék segíteni a kollégáknak- tette hozzá Bíró Imre.

A világbajnoki ezüstérmes Bíró Imre 1978-tól 1983-ig a Debreceni Dózsa kézilabdázója volt. Később játszott a Budapest Honvéd, a Tatabányai Bányász csapatában, majd több évet légióskodott Spanyolországban, többek között a Naranco Oviedo, a Guadalajara, és az Ademar Leon együttesét erősítette, játékos-pályafutását a Dunaferrben fejezte be.  Jelenleg a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet kézilabda szakreferense.

Sajtóiroda - CzA