A debreceniség mintázatai

2020. július 08. - 15:44 A kora újkortól napjainkig vizsgálja több tudományterület megközelítésében a cívisvároshoz kötődést „A debreceniség mintázatai” című tanulmánykötet. A Debreceni Egyetem kutatócsoportjának munkájához kapcsolódó könyv bemutatóját kedden tartották a Déri Múzeumban.

A hiánypótló tanulmánykötet elsősorban a 2018 januárjában a Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport szervezésében rendezett konferencia előadásainak anyagát gyűjtötte össze. A tudományos tanácskozás időpontja nem véletlenül esett Balogh István történész, etnográfus fél évszázaddal azelőtt, 1969-ben „Debreceniség (Egy irodalmi fogalom története és társadalmi háttere)” című áttekintése megjelenésének jubileumára. Az 50. évforduló alkalmat teremtett arra, hogy a cívisvárossal összefüggő tanulmányok, az újabb kutatások eredményei széleskörű tudományos megközelítésben egy kötetben lássanak napvilágot.

„Keresem a szót, mivel lehetne néven nevezni azt a várost, ezt a sajátos, egyetlen, semmi máshoz nem hasonlítható magyar hangyabolyt. S nem találok jobbat, mint ahogyan ő nevezi magát már évszázadok óta: cívisváros” – idézte Móricz Zsigmond gondolatát a debreceniségről Komolay Szabolcs tanácsnok.

- Nehéz definiálni, hogy mi is a debreceniség, a cívis öntudat, éppen ezért fontos elmélyülni ebben a témakörben, és ebben nyújt támpontot a most megjelent tanulmánykötet – emelte ki a város Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke.

- Sokféle tudományterület, több intézmény – a város, az egyetem, az egyház – képviselőinek együttműködése és közreműködése tette lehetővé a korábban megrendezett szakmai tanácskozást, amely sokszínű, árnyalt szemlélettel megközelítve segített a debreceniség-kutatásról egy még hitelesebb, pontosabb kép megrajzolásában – fogalmazott Fazakas Gergely, a kötet főszerkesztője.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet vezetője hangsúlyozta: a kötet megjelenésével nem zárult le a kutatómunka, hiszen még sok a megválaszolatlan kérdés, a feltáratlan terület.

A legújabb kutatási eredmények bemutatására szeptember közepére tervezi az egyetem egy újabb műhelykonferencia rendezését, amelynek előadásai alapján várhatóan ismét kötet jelenhet meg a debreceniségről.

Sajtóiroda - BZs

Fotó: Miskolczi János