Közösen a haza szolgálatában

2020. július 06. - 11:53 Az intézmények közötti szakmai kapcsolattartásról és az együttműködés gyakorlati megvalósításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. Az együttműködést Pintér Ákos rektorhelyettes és Béres János főigazgató írta alá július 1-jén.

Az együttműködés célkitűzése a felek oktatási, kutatási, kiválasztási és az azokhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységeik kölcsönös segítése. Béres János főigazgató a megállapodás kapcsán kifejtette: nagy várakozással tekintenek a számos területet átölelő közös munka elé.

- Jelentős váltakozásokon ment keresztül a szolgálat az elmúlt időszakban. A fejlesztések egyik alapja a nyitás a civil szféra felé, hiszen a mai világban megkerülhetetlen szerepe van az egyetemen felhalmozott tudásnak. Az adattudománytól a térinformatikán át a mérnöki tudásig többféle tudományágban számítunk az intézmény támogatására, ezeket a modern eljárásokat mind a civil, mind a katonai kutatások és fejlesztések terén alkalmazzák – sorolta a főigazgató. Béres János hozzátette: 2016-ban már született egy megállapodás, most pedig konkrét feladatokkal, programokkal fogják ezt feltölteni a keretszerződés révén.

Pintér Ákos általános rektorhelyettes kiemelte, hogy a most kötött megállapodás tökéletesen illeszkedik az egyetem azon törekvéséhez, miszerint az egyetemi tudásbázis innovációforrásként jelenik meg a hazai védelmi fejlesztésekben.

- Egyre több területen dolgozunk együtt hazánk védelme érdekében. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és az MH Modernizációs Intézete után a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal is megállapodást kötöttünk. Ezek keretében jelenleg hat közös projekten dolgoznak a szakemberek és az egyetemi oktatók, kutatók – tájékoztatott Pintér Ákos rektorhelyettes.

A megállapodás nyomán a DE együttműködhet a KNBSZ-szel a képzési programok szervezésében, előadások megtartásában, oktatási anyagok készítésében, konferenciák rendezésében, valamint közös pályázatok benyújtásában.

Sajtóiroda - TPL