Megjelent az új Egyetemi Élet

2020. június 18. - 12:05 Milyen a tudományos és a hétköznapi élet Oroszországban, Szaratovban? Mit lehet kapni a csomagolásmentes boltokban itthon és mik a céljai az NII-ben a DEAC futballcsapatának? Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az egyetemi lap legfrissebb, júniusi számában.

Oroszországban, Szaratovban járt vendégelőadóként egy konferencián Elek János, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának munkatársa a közelmúltban. Az Egyetemi Életnek nyilatkozva elmondta: Szaratov a Volga partjára épült. Amihez a külső szemlélő nehezen szokik hozzá ott járva, azok az orosz dimenziók, hogy minden nagy. A folyó például több kilométer széles ágakból áll, a felette átívelő híd több mint 12 kilométer hosszú. Olyan mintha az ember a tengerparton állna. Csodálatosan szép – mesélte az interjúalany az egyetemi lap újságírójának.

ZölDEbbítő rovatban arról számol be az újság, hogy az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak hazánkban az úgynevezett csomagolásmentes boltok. Ezeken a helyeken például alapvető élelmiszereket, kozmetikai termékeket, textíliákat, nassolni valókat és még sok más hasznos dolgot lehet megvásárolni műanyag csomagolás nélkül. Szerencsére ilyen üzleteket manapság már nemcsak a fővárosban, hanem számos vidéki településen is találhatunk. 

A Gemza Péterrel, a Csokonai Színház igazgatójával készült írásból kiderül, hogy az intézmény régi törekvése, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal színházcsinálóknak. A direktor szerint a Debreceni Egyetemi Színházzal (DESZ) sikerült olyan együttműködést kialakítani, amely az egyetemieknek a szabadság, a függetlenség, a kísérletezés örömét adja. Amikor szükség van rá, a Csokonai Színház igyekszik profi színházi térrel, technikával és műszakkal segíteni a DESZ rendezvényeit.

Debrecenben sok olyan kultúrtörténeti érdekesség, rejtett érték található, amelyeket talán észre sem vesznek az itt élők. Az Egyetemi Élet új számában Harangi Attila építész és Löki Viktor fotós a cívisváros legszebb kapuiból adnak képekkel gazdagon illusztrált ízelítőt. Egyebek mellett a klinika, a Böszörményi úti és a Kassai úti campus egy-egyegy szép bejáratát is megmutatják.

A 2019/2020-as szezon idő előtti befejezése ellenére is zajlik az élet a DEAC jégkorongozóinál. A klub sorra jelenti be játékosai szerződéshosszabbításáról, illetve az új igazolásaikról szóló híreket. A csapat vezetőedzője David Musial, valamint válogatott kapusunk, Hetényi Zoltán is maradnak – számol be a lap sportrovatában.

Csonka szezon ide vagy oda, történelmi tettet hajtott végre a DEAC labdarúgó csapata a centenáriumi évben, hiszen az egyesület 100 évvel ezelőtti megalakulása óta másodszor jutott fel az NBII-be. A siker apropóján a 2019-2020-as esztendő alappilléreiről, a csapat jövő évi terveiről, s az egyetemi futballt érintő kérdésekről is lehet olvasni a Csak a DEAC című cikkben, az Egyetemi Életben.

Az újságot ezen a linken lehet elérni:
https://unideb.hu/hu/egyetemi-elet?publication=2424826
 

Sajtóiroda - OCs