Megtartanák az egyetemi értékrendet

2020. május 07. - 15:34 Szisztematikus és türelmes építkezés vezetett oda, hogy a DEAC futballcsapata az NB II-ben kezdheti a következő szezont. Arra, hogy milyen feltételekkel tud a csapat részt venni a profi bajnokságban, Bács Zoltán kancellár adta meg a választ.

A fociszerető debreceni polgárok korábban is követték az egyetem labdarúgócsapatának szereplését, ám amióta eldőlt, hogy az együttes a következő szezont az NB II-ben kezdi, még nagyobb figyelem irányul rá. Nem véletlen, hiszen sporttörténeti sikert ért el a DEAC futballszakosztálya.

- Százéves története alatt a klub DEAC néven soha nem szerepelt a második vonalban – kezdte Bács Zoltán kancellár. - Többször is volt NB II-es a csapat – például a hatvanas-hetvenes években -, de akkor valójában az a harmadik vonalat jelentette, hiszen NB I B is létezett. Egyetemi csapat, a DASE és a DEAC fúziójából létrejött Debreceni Universitas SE (DUSE) a kommunista pártállami idők utolsó tíz évében az 1980-81-es, az 1981-82-es, valamint az 1988-89-es bajnokságokban szerepelt az NB II Keleti csoportjában. Akkoriban a tizenhat csapatos NB I mellett kétszer 16 csapat játszott az NB II-ben, így 48 együttes alkotta az első- és második osztályokat, most viszont 12 plusz 20, azaz 32 csapat közé ért oda a klub. Így azt mondhatjuk, hogy a jubileumi bajnoki évben – igaz, egy nem teljes szezont követően – odajutott a szakosztály, ahol még sohasem volt. Hosszú évek szisztematikus munkája és türelmes építkezése vezetett ide, ami a szakosztály előtt áll az pedig egy olyan feladat, aminek szeretnénk megfelelni az anyagi lehetőségeink határán belül, ahogy eddig is tettük. Azaz mindenképpen, de nem minden áron.

Bács Zoltán elmondta továbbá, hogy az egyesület az NB II-ben is megtartaná az egyetemi értékrendet, vagyis a tervek szerint az egyetemi hallgatók továbbra is a keret tagjai lennének.

A teljes interjú itt olvasható.

NyD