Könyvvisszavétel biztonságosan

2020. május 05. - 13:34 „Nem kell hagyni porosodni, vissza lehet hozni!" – ez lehetne a mottója a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) új szolgáltatásának. Április 20-a óta két helyszínen juttathatják vissza a kikölcsönzött köteteket az olvasók a könyvbedobó szekrények segítségével.

Hetek óta zárva tartanak a DEENK egységei, de mostantól lehetőséget biztosítanak arra, hogy az olvasók a náluk maradt könyveket visszajuttassák. A Kassai úti campus könyvtárának gazdasági bejáratánál hétfőtől péntekig folyamatosan, az Élettudományi Könyvtár bejáratánál pedig kedden és csütörtökön 9-15 óra között fogadják a köteteket. Ezen a két helyszínen bármely egyetemi könyvtárból kölcsönzött kiadványt visszaadhatnak az olvasók.

– Sokan vannak otthon önkéntes karanténban, és ugyanígy jártak azok a könyvek is, amelyeket eddig – bár lejárt a kölcsönzési idejük – nem tudtunk visszavenni. Ennek megoldására helyzetük ki a könyvgyűjtő szekrényeket, amelyeket személyes kontaktus nélkül tudnak használni az olvasók – mondta el a hírek.unideb.hu portálnak Petró Leonárd. A DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a visszaadott, vagy bedobókba helyezett könyvek néhány napra karanténban maradnak, ezután kerülhetnek csak vissza a könyvtár raktáraiba. Az „egészségügyi elzárás" miatt a kölcsönzött kötetek hosszabb átfutással kerülnek le az olvasók nevéről.

A korlátozások kihirdetése óta a lejáró kölcsönzéseket a DEENK munkatársai meghosszabbították, és ezen időszak alatt késedelmi díjat sem számítanak fel, de a korábban keletkezett tartozások érvényben maradnak.

– Bár a kiadványok így visszakerülhetnek a könyvtári rendszerbe, új előjegyzésekre továbbra sincs lehetőség. A már leadott, de még nem teljesült előjegyzéseket pedig töröljük – tájékoztatott Petró Leonárd.

A könyveket egyébként postai úton is vissza lehet juttatni a DEENK 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. címre. Az egyetemi könyvtár szolgáltatásváltozásaival kapcsolatban valamennyi információ elérhető a könyvtár weboldalán.

Sajtóiroda - BZs